Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

11/2018 jsem prodal automobil, který byl v naprostém pořádku bez jakýchkoliv vad. Na konci března 2019 se ozvali kupující majitelé s tím, že mají dost vážný problém s autem. Vysypala se prý převodovka a že vědí, že jsou v půlroční záruční době, tak že se tímto ozývají, jak to budeme řešit. Chtějí nějakou finanční kompenzaci a že automobil má najeto více, než jsme uváděli.

Reagovali jsme na to tím, že nejsme žádní podvodníci a že nás toto docela uráží a že to řešit s nimi nebudeme.
Pak zavolali, že automobil bude v servisu rozdělán (konkrétně převodovka) před zraky soudního znalce a že se tohoto můžeme zúčastnit. Chtěli jsme po majitelce telefonní číslo, abychom to mohli řešit ústně. To odmítla (komunikujeme přes messenger).
16.4.2019 nám přišla zase přes messenger zpráva poslední, cituji:
"Dobrý den, 15.4.2019 proběhlo šetření, kterého jste se, ač jste byli prizváni, bohužel nezúčastnili.
Výsledek; Zaznamenaná netěsnost převodovky byla způsobena uvolněním šroubových spojů na koši diferenciálu. Jeden z uvolněných šroubů, u kterého byla v poslední fázi uražena hlava, postupně profrézoval obal převodovky a způsobil zjištěný únik oleje. Jedná se tak o skrytou závadu technického charakteru. S ohledem na skutečnost, že zjištěná závada vznikla v zákonné záruční lhůtě a není následkem opotřebení, pokládám požadavek na určitou participaci na řešení tohoto problému za oprávněný. Tímto Vás tedy žádám o vyjádření a Vaše stanovisko k reklamaci. Děkuji za odpověď.  

Po této zprávě od nich (samozřejmě to nepsala majitelka), ale zřejmě nějaký právník popř. znalec) nevím jak mám na toto reagovat, popř. postupovat dál, nesetkal jsem se ještě s něčím takovým!
Když se podívám na ten perfektně vymyšlený zákon, tak nevím na čem jsem? ! Částečně to hovoří v můj prospěch a částečně v můj neprospěch, takže jsem Vás touto cestou chtěl poprosit o pomoc.
ZÁKON:
Za skrytou se považuje taková vada, o které prodávající kupce neinformoval a kupující ji běžným způsobem nemohl odhalit. Není tedy na pohled zřejmá a projeví se až po nějakém čase používání vozu. Často ovšem pouhých několik dní od prodeje.
Zákon stanovuje maximální dobu šesti měsíců od uskutečněného prodeje jako dobu, ve které se může projevit skrytá vada. Může se jednat například o vadné turbo nebo palivové čerpadlo, únik chladicí kapaliny nebo oleje a tak dále. Projeví-li se vada v šestiměsíční lhůtě, pohlíží zákon na věc, jako by byl vůz vadný už při převzetí.
Pokud je to jen trochu možné, upřednostněte dohodu před soudním řešením sporu, který se vám může nejen protáhnout, ale také prodražit. Velkou šanci na výhru soudního sporu máte v případě, že se vada objevila skutečně pouze jeden nebo několik málo dní od předání vozu.
Děkuji, Pavel

 

ODPOVĚĎ:
Nejvhodnější cestou je vyžádat si doklad o nákladech opravy a tuto kupujícím uhradit. Pokud však nechcete náklady za opravu financovat, pak jedině navrhnout odstoupení od smlouvy, tj. oni vrátí auto a Vy jim peníze.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.