Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2021 jsme koupili novostavbu rodinného domu. Naši prodávající stavěli dům svépomocí, přicházíme tedy stále na vady a problémy v rámci domu. Vím o pětileté odpovědnosti v rámci občanského zákoníku, nicméně se chci zeptat, jelikož už mám noční můry kvůli věčným problémům. Měli jsme tu technika staveb, neodhalil nic extra závažného (vše jsme již opravili).

Ale dům bych chtěla prodat. Jak je to v případě, že po prodeji by se v pěti letech objevily nějaké zásadní skryté vady např. na statice (jak říkám, stavěli to svépomocí a tak už mám ze všeho strach). Mohly bychom i tak po našich prodávajících/stavitelích vymáhat odpovědnost za vady v případě:
a) že dům vlastníme 2 roky a prodáme ho nyní, tedy my máme odpovědnost 5 let vůči kupujícím, mají i naši prodávající vůči nám ještě odpovědnost další 3 roky?
b) že dům vlastníme 5 let a přesáhne to tuto časovou hranici, ale vzhledem k tomu, že to stavěli svépomocí museli o vadách/chybném provedení vědět, měli bychom šanci i po 5 ti letech (například v případě statiky) se domoci svých práv?
Moc děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
K jednotlivým dotazům:
a) v případě, že by se po prodeji objevily nějaké skryté vady, které mají původ u prodávajících, od kterých jste dům koupily, tak můžete vůči nim uplatnit odpovědnost, nicméně to nemá vliv na Vaši odpovědnost. Tedy v případě výskytu vady jsou noví kupující oprávněni obrátit se na Vás z důvodu existence skryté vady, Vy jste povinni toto řešit, můžete se ovšem následně obrátit na prodávající, od kterých jste dům koupili.
b) jestliže by se prokázalo, že o vadách věděli nebo o nich museli vědět, pak neplatí pětiletá lhůta a lze uplatnit odpovědnost i po uplynutí 5 let.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.