Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Situace: Při založení s. r. o. byli 2 jednatelé/společníci, každý 50% podíl. Druhému byl vystaven kmenový list na jeho podíl. Nyní druhý opouští firmu, převedl kmenový list na řad prvního jednatele a přeje si být vymazán z OR z pozice jednatele i společníka. Otázka: Jaký je správný postup při učiněný výmazu druhého jednatele/společníka z OR?

Valná hromada, kde druhý jednatel podá žádost o odstoupení funkce jednatele a do zápisu se zároveň zavede informace o tom, že převedl kmenovým listem svůj podíl na prvního jednatele, který se tím pádem stává jediným společníkem s podílem 100 % a že podíl byl vůči druhému jednateli vyrovnán? Musí být na této valné hromadě, kde se řeší výmaz jednatele z funkce, přítomen notář? Stačí kontaktovat Městský soud v Praze, kde je s. r. o. zapsána, pouze datovou schránkou a zaslat tam zápis z valné hromady elektronicky nebo to zajistit jinak? Děkuji Vám. Artur

ODPOVĚĎ:
Veškeré změny je nutné provést prostřednictvím formuláře pro zápis změn do obchodního rejstříku, který se vyplňuje online zde:
https://or.justice.cz/ias/ui/podani

Pokud jde o odvolání jednatele, pak jednatel bude odvolán valnou hromadou, resp. rozhodnutím jediného společníka, neboť valnou hromadu již není možné pouze s jediným společníkem svolat. Žádost o odstoupení jednatele není nutná, jedinou náležitostí je samotné odvolání, které provede jediný společník společnosti. Rozhodnutí nemusí být sepsáno notářem, postačí prostý podpis společníka na rozhodnutí.
Návrh na zápis změn je třeba podat Městskému soudu v Praze, kdy návrh podepíše jednatel společnosti s úředně ověřeným podpisem. K návrhu bude přiloženo také rozhodnutí o odvolání jednatele.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Výpověď činnosti společníka a jednatele s. r. o. - jedna osoba
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.