Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Přítelkyně je z Thajska což je 3. země a je oficiálně zaměstnaná tady v Čechách u firmy Thajských masáží. Z určitých důvodu bych chtěl, aby přítelkyně co nejdříve odešla a přihlásila se jako OSVČ, jelikož zaměstnavatel požaduje po přítelkyni výkupné a nařizuje, aby klientům dělala nedůstojné věci pod výhrůžkou vyhoštění z republiky. Žádám Vás o radu co proto udělat a jak nejlépe postupovat při odchodu a přihlášení jako OSVČ. Mnohokrát děkuji za jakoukoliv radu. S přáním hezkých dnů, Artur.

ODPOVĚĎ:

Odpověď na Váš dotaz rozdělím do dvou částí:
1/ Odchod od stávajícího zaměstnavatele:
Bude-li zaměstnavatel ochoten se s Vaší přítelkyní na rozvázání pracovního poměru dohodnout, bude možné, aby mezi sebou sepsali dohodu o rozvázání pracovního poměru. Výhodou tohoto způsobu je, že pracovní poměr lze takto ukončit k libovolnému datu (tedy třeba i ze dne na den). Konkrétně dle § 49 zákoníku práce platí, že:
„Dohodnou-li se zaměstnavatel a zaměstnanec na rozvázání pracovního poměru, končí pracovní poměr sjednaným dnem.
Dohoda o rozvázání pracovního poměru musí být písemná.
Každá smluvní strana musí obdržet jedno vyhotovení dohody o rozvázání pracovního poměru. “
Výše uvedené platí v případě, že Vaše přítelkyně uzavřela se zaměstnavatelem pracovní smlouvu.
Pokud Vaše přítelkyně pracuje pro zaměstnavatele na základě dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti, je možné takový právní vztah rozvázat také písemnou dohodou, a to ve smyslu § 77/4 písm. a) zákoníku práce:
„Není-li sjednán způsob zrušení právního vztahu založeného dohodou o provedení práce nebo dohodou o pracovní činnosti, je možné ho zrušit
a) dohodou smluvních stran ke sjednanému dni“
Takovou dohodu je samozřejmě vhodné uzavřít písemně.
Pokud by nebyl zaměstnavatel ochoten s Vaší přítelkyní uzavřít dohodu, byla by Vaše přítelkyně nucena ukončit právní vztah se zaměstnavatelem písemnou výpovědí. V této souvislosti upozorňuji na § 50/1 a 3 a na § 51 zákoníku práce, dle nichž platí, že:
„Výpověď z pracovního poměru musí být písemná, jinak se k ní nepřihlíží.

Zaměstnanec může dát zaměstnavateli výpověď z jakéhokoli důvodu nebo bez uvedení důvodu. “
„Byla-li dána výpověď, skončí pracovní poměr uplynutím výpovědní doby. Výpovědní doba musí být stejná pro zaměstnavatele i zaměstnance a činí nejméně 2 měsíce …
Výpovědní doba začíná prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po doručení výpovědi a končí uplynutím posledního dne příslušného kalendářního měsíce …“
Ve výpovědi je zapotřebí řádně identifikovat zaměstnance a zaměstnavatele, pracovní smlouvu (například uvedením data jejího uzavření, jejím číslem, pokud je číslována, popř. sjednanou pracovní pozicí), z výpovědi musí jednoznačně vyplývat, že zaměstnanec ukončuje pracovní poměr výpovědí, nutná je datace a podpis.
Výpověď je vhodné vyhotovit ve dvou stejnopisech, z nichž jeden si Vaše přítelkyně ponechá a druhý doručí zaměstnavateli prokazatelným způsobem (tedy doporučenou poštovní zásilkou s dodejkou, anebo osobně oproti podpisu a za přítomnosti svědka).
Podá-li Vaše přítelkyně výpověď například v průběhu března, začne výpovědní doba plynout 1. dubna a skončí 31. května (tímto dnem tedy dojde k ukončení pracovního poměru mezi Vaší přítelkyní a zaměstnavatelem).
Výše uvedené platí, pokud je mezi Vaší přítelkyní a zaměstnavatelem uzavřena pracovní smlouva.
Pokud Vaše přítelkyně pracuje u zaměstnavatele na základě dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti, je nutné aby ukončila tento právní vztah písemnou výpovědí dle § 77/4 písm. b) zákoníku práce:
„Není-li sjednán způsob zrušení právního vztahu založeného dohodou o provedení práce nebo dohodou o pracovní činnosti, je možné ho zrušit

b) výpovědí danou z jakéhokoli důvodu nebo bez uvedení důvodu s patnáctidenní výpovědní dobou, která začíná dnem, v němž byla výpověď doručena druhé smluvní straně …
Pro zrušení právního vztahu založeného dohodou o provedení práce nebo dohodou o pracovní činnosti se vyžaduje písemná forma, jinak se k jeho výpovědi … nepřihlíží. “
V tomto případě by musela mít výpověď stejné náležitosti, jaké uvádím výše. Výpovědní doba by však činila pouze patnáct dnů.
2/ Živnostenské podnikání:
Hodlá-li Vaše přítelkyně podnikat, lze jí doporučit navštívit nejbližší živnostenský úřad a informovat se zde o podmínkách, které bude muset splnit, resp. dokladech, které bude muset předložit (v tomto ohledu bude záležet na oboru, v jakém bude Vaše přítelkyně živnostensky podnikat). Základní informace k živnostenskému podnikání cizinců naleznete například zde:
https://infocizinci.cz/podnikani/podnikani-cizinci-cr/
______________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 262/2006 Sb. , zákoník práce

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.