Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Moje maminka ráda háčkuje a plete nejrůznější výrobky, od ponožek, přes prostírání a ubrusy až třeba pro vaky na záda. Baví jí to a naplňuje, zatím to dělá spíše pro známé, ale ráda by se tomu věnovala více a přivydělala si tím nějakou tu korunu navíc. Znám různé platformy pro to určené, jako třeba Fler, ale rád bych jí s tím pomohl tak, že bych vytvořil eshop a kompletně se jí o to v podstatě staral a ona by se věnovala hlavně samotné tvorbě.

Pochopil jsem, že pro založení a vedení eshopu je potřeba pouze volné živnosti pro maloobchod, prozatím jako vedlejší činnost, protože mám své zaměstnání (i matka). Jak to teď ale legálně udělat? Předpokládám, že když eshop napíšu na sebe a prostě budu prodávat, co máti vyrobí, bez nějakého zaměstnaneckého vztahu, tak to bude špatně. Podobně jako by se ona na eshopu prezentovala jako osoba, co eshop provozuje (na svou živnost), ale já bych jí s tím „skrytě“ pomáhal. Jakože v obou případech by to případnou kontrolou mohlo být vyhodnoceno jako zaměstnávání na černo. Má si tedy i máti založit volnou vedlejší činnost? Je možné vést eshop ve dvou na OSVČ jako jakási forma spolupráce (s. r. o. rozhodně zakládat nechci! )? To mi totiž přijde jako nejjednodušší řešení pro tento případ s tím, že bychom si zisk pro účely následného daňového přiznání dělili napůl. Když to zjednoduším, zkrátka jí s tím chci pomoci, ale chci aby bylo vše právně v pořádku, aby pak na nás někdo nepřišel s pokutou. Ostatní záležitosti ohledně vedení eshopu (obchodní podmínky, reklamace atd.) si už nastuduji z dostupných materiálů, ale pro tuto otázku jsem nikde pořádnou odpověď nenašel. Hledám co nejjednodušší řešení, bez zbytečných byrokratických formalit, kterých je i tak až moc, až je zarážející, co všechno člověk musí udělat, aby mohl přes internet prodávat pletené výrobky své maminky.

 

ODPOVĚĎ:
Úplně nejlepší forma je ta, že byste živnostenské oprávnění měli oba, Vy i Vaše maminka, a vykonávali byste spolu spolupráci, potom budete moct rozdělovat příjmy a výdaje. Když jste oba zaměstnaní, tak budete vykonávat vedlejší samostatnou výdělečnou činnost, v prvním roce nebudete muset vůbec platit zálohy na sociální a zdravotní pojištění, nebude se Vás týkat povinnost platit zálohy v minimální výši i když si nic nevyděáte jako to je u OSVČ vykonávajících hlávní samostatnou výdělečnou činnost. Po skončení roku podáte daňové přiznání a přehledy příjmů a výdajů na zdravotní pojišťovnu a na správu sociálního zabezpečení. Zdravotní pojištění doplatíte vždy podle výše Vašeho zisku, protože jste zaměstnaní, tak nebudete mít povinnost pravidelně platit zálohy na zdravotní pojištění vůbec a sociální pojištění Vám vůbec nemusí vyjít povinnost ho platit, pokud Váš základ daně z podnikání nepřesáhne 96.777 Kč za rok 2023. Eshop můžete provozovat společně (napsaný bude na jednoho z vás), ale půjde o společné podnikání, můžete působit jako tzv. společnost bez právní subjektivity (dříve označované jako sdružení) a příjmy a výdaje si budete dělit napůl. Potom nemusíte řešit problém s případným zaměstnáváním nebo vypomáháním, když by živnostenské oprávnění měl jen jeden z vás. Mimo volno živnost "Maloobchod a velkoobchod" (jedná se o prodej zboží bez další úpravy, například pokud byste prodávali třeba pletací jehlice nakoupené z velkoobchodu a dál je porodávali), tak doporučuji ještě aby maminka si zvolila i volnou živnost "Výroba textilií, textilních výrobků, oděvů a oděvních doplňků" (jedná se o činnost v rámci které se háčkuje a plete a prodávají se vlastní výrobky).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.