Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Můj německý přítel má v Česku obchodní firmu. Firma byla aktivní do konce 2015. Od 2016 je totálně neaktivní = žádné výnosy a žádné náklady. Takže není vedeno žádné účetnictví. Údajně je to podle německé legislativy: žádná činnost -> žádný výkaz. Přítel požádal krajský soud o zrušení firmy. Soud zjistil, že za léta nečinnosti nejsou ve sbírce listin žádné účetní uzávěrky. Vyzval tedy mého přítele o doplnění chybějících uzávěrek za 2016 - 2020.   Dotaz:

Je možné bez účetnictví vystavit účetní uzávěrku s nulovým obsahem? Nebo je možné ji nahradit jiným dokumentem, např. čestným prohlášením? Děkuji. Dobroslav.

 

ODPOVĚĎ:
Bez účetnictví můžete vystavit účetní závěrku, protože pokud nenastal žádný účetní případ, tak účetnictví nemá žádný obsah a tím pádem jsou výkazy nulové. Obchodní firma, která je účetní jednotkou, tak musí zveřejnit účetní závěrku, proto doporučuji dodat rejstříkovému soudu chybějící účetní závěrky s nulovými údaji. Čestné prohlášení, respektive spíše oznámení Vám může pomoci pouze při podávání daňového přiznání, pokud obchodní firma nevykonávala žádnou činnost a nemá z čeho podat daňové přiznání, tak se finančnímu úřadu oznámí, že firmě nevznikla žádná daňová povinnost a tudíž nepodá daňové přiznání. České účetní předpisy neobsahují žádnou možnost nahrazení účetní závěrky něčím jiným, když obchodní firma nevykonává žádnou činnost.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.