Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem fyzická osoba, pracuji na HPP. Zvažuji mít ve volném čase osobní vzdělávací internetové stránky. V případě, že návštěvníkům obsah stránek přijde užitečný a rádi by jejich provoz podpořili - mohu umožnit příjem dobrovolných finančních darů na bankovní účet, aniž bych si musel zakládat živnost?   Resp. postačovalo by dary uvést/zdanit při podání daň. přiznání nebo bych měl i jiné povinnosti? Jak by bylo vhodné postupovat, abych splnil všechny zákonné povinnosti s co nejjednodušší administrativní zátěží? Děkuji. Jaromír.

ODPOVĚĎ:
V případě, že to budou dary za to, že jsou návštěvníci Vašich stránek spokojeni s Vaším obsahem, tak už ve své podstatě nejde o dar, protože dar je bezúplatný příjem, kdy poskytovatel daru nemá z tohoto plnění žádnou protihodnotu. V případě, který popisujete jde o platbu ve smyslu jako je třeba dobrovolné vstupné. Pokud budete tvořit nějaký obsah a návštěvníci Vám právě za něj, sice dobrovolně, budou platit, tak nebudete muset mít živnostenský list, ale budet mít statut osoby samostatně výdělečně činné, konkrétně půjde o výkon činnosti podle autorského zákona, v tomto případě nemáte přiděleno identifikační číslo, ani se nezapisujete do veřejného rejstříku (např. živnostenský rejstřík), ale protože jde o samostatnou výdělečnou činnost, tak se budete muset registrovat na finančním úřadě k dani z příjmů fyzických osob ze samostatné činnosti a oznámit pak zahájení činnosti na správě sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovně. S tím se samozřejmě pojí povinnost podávat daňové přiznání a přehledy příjmů a výdajů. Nicméně když pracujete na HPP, tak nebudete muset plati zálohy na sociální a zdravotní pojištění i když nic nevyděláte jako OSVČ vykonávající hlavní činnost. V daňovém přiznání pak uvedete i příjem z HPP a případně doplatíte daň z příjmů, na základě skutečných příjmů ze samostatné činnosti pak zaplatíte zdravotní pojištění a z důvodů, že by šlo o výkon vedlejší OSVČ, tak pokud Váš daňový základ ze samostatné činnosti nepřesáhne 96.777 Kč za rok 2023, tak ani nebudete muset vůbec platit nic na sociálním (důchodovém) pojištění ze samostatné činnosti.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.