Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Kvůli úmrtí v rodině řešíme nastalou situaci ve firmě s. r. o. Jediným společníkem a 100% vlastníkem je 8leté dítě. Jednatelem s. r. o. je jeho babička. Zákonnou zástupkyní malé je její matka. Otec s matkou nebyli sezdáni. Potřebujeme se dostat k penězům společnosti tak, abychom nemuseli žádat opatrovnický soud o žádný souhlas.

Může si jednatelka společnosti sama sobě udělit "libovolný plat", se kterým už může svobodně disponovat? Kdo o tom může rozhodnout? A kdo jí ho schválí a podepíše? Zákonná zástupkyně malé? Může to udělat bez souhlasu opatrovnického soudu? PS: Nejedná se o prodej, koupi ani pronájem majetku. Jen jak se dostat k výnosům z pronájmů. Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Bohužel jakékoliv transakce, které budou mít co do činění s penězi, musí schválit opatrovnický soud. Nevím, jaká je přesně hierarchie ve společnosti, ale vyplácení mzdy jednatelce ve výrazně vyšší částce, než dosud, je velmi rizikové, neboť to může zavánět vyváděním finančních prostředků z firmy. Za současné situace sice nikdo nekontroluje, jak se ve společnosti hospodaří, ovšem pokud by někdy v budoucnu aktuálně nezletilý společník řešil, jak se s firmou nakládalo v době jeho nezletilosti, mohl by v případě vyvedení financí ze společnosti žádat náhradu škody. Zvažte likvidaci společnosti a založení nové na již zletilou osobu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.