Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěl bych ukončit činnost firmy. Jedná se o s. r. o. - právnickou osobu. se zaměstnanci jsem učinil dohodu, ale mám problém s auty. S. r. o. má v majetku (vlastní) 5 osobních automobilů, na některé bylo uplatňováno odpočet DPH. Nechci je prodávat do bazaru, ale zaměstnancům a sobě (i já jsem zaměstnanec). Jak můžu postupovat. Děkuji za odpověď.

ODPOVĚĎ:

Automobily můžete prodat sobě i dalším zaměstnancům, ale bude to vyžadovat některé úpravy v oblasti DPH. Protože se jedná o dlouhodobý hmotný majetek, tak při prodeji zaměstnancům budete muset provést úpravu původně uplatněného odpočtu DPH podle § 78 a následujícíh zákona o daních z přidané hodnoty ze zakoupených automobilů pokud ještě neuběhla lhůta pro úpravu odpočtu daně, která činí 5 let od kalendářního roku, ve kterém byl automobil zakoupen. Úpravu odpočtu daně provádíte ve výši násobku 1/5 původně uplatněného odpočtu daně a počtu let zbývajích do konce 5 leté lhůty. Například pokud byl automobil zakoupen v roce 2018, tak v roce 2023 už úpravu odpočtu neprovádíte. Pokud byl automobil zakoupen v roce 2019, tak v roce 2023 provedete úpravu odpočtu daně ve výši 1/5 původního odpočtu daně, tzn. že tuto částku odvedete na DPH zpátky státu. Úprava odpočtu se uvádí na řádku č. 60 daňového přiznání k DPH. Při prodeji automobilu zároveň odvedete DPH z částky, za kterou byl automobil pořízen.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.