Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Je mi 18 let a studuji dálkově střední školu (potvrzení o studiu vystavené mám, je tam napsáno, že studuji dálkově). Zanedlouho mám v plánu si zakládat živnost a zajímalo by mě, jestli budu muset odvádět zálohy na zdravotní a sociální pojištění? Respektive, jestli za mě bude pojištění placeno? Někde jsem se dočetl že ano, jinde zase že ne, že bych musel být studentem v prezenční formě, tak nevím. Předem děkuji za odpověď, s pozdravem Andrej.

ODPOVĚĎ:
Za osobu samostatně výdělečně činnou (OSVČ) s vedlejší činností jste považován mj. tehdy, pokud jste tzv. nezaopatřeným dítětem. Pojem nezaopatřené dítě pak definují § 11 - 16 zákona č. 117/1995 Sb. , o státní sociální podpoře. Podle tohoto zákona je nezaopatřeným dítětem dítě, které se soustavně připravuje na budoucí povolání. Za soustavnou přípravu dítěte na budoucí povolání se přitom považuje studium na středních a vysokých školách v České republice, s výjimkou dálkového, distančního, večerního nebo kombinovaného studia na středních školách, je-li dítě v době takového studia výdělečně činné podle § 10 nebo má-li v době takového studia nárok na podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci.
Dálkové studium by tedy bylo problémem jen při studiu na střední, nikoliv na vysoké škole. Můžete tedy studovat dálkově a současně být OSVČ s vedlejší činností, což znamená, že minimálně v prvním roce podnikání nebudete muset platit zálohy na zdravotní a sociální pojištění.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.