Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Do 31.10.2023 jsem pracovala jako OSVČ a od 1.11.2023 jsem založila s. r. o. Mám dvě auta, první bylo pořízené v roce 2016, je již odepsané a druhé bylo pořízeno v roce 2020 a byly použity mimořádné odpisy, takže je také již odepsané. První auto jsem vyřadila z majetku OSVČ a budu si ho pronajímat na s. r. o. , ale nevím co druhým autem.

Lze ho také s. r. o. pronajmout nebo ho musím prodat s. r. o? Společnost má dva jednatele a druhé auto by bylo používané z 50% k podnikání a z 50% soukromě. Děkuji za odpověď. Gita.

 

ODPOVĚĎ:
Nevidím problém v tom, proč byste nemohla do s. r. o pronajmout i druhé auto. Protože jde o spojené osoby, kdy pronajímáte svoje auto do vlastní s. r. o. , tak by se cena za nájem neměla odlišovat od ceny obvyklé na trhu, jaká by byla sjednána mezi nespojenými osobami, tedy mezi cizími subjekty za stejné nebo podobné auto, podobného stáří a technického stavu. Pokud by to druhé auto bylo Vámi používáno z 50% soukromě, tak by auto bylo lepší do s. r. o. pronajmout za cenu nájemného odpovídajícího poměru využití v s. r. o. , takže za 50% ceny nájemného, které by bylo použito, pokud byste auto pronajala na 100% využití k podnikání.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.