Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Pracovní úraz - pokud k němu dojde vyplácí se "nemocenská" ve výši 100% a to vyplácí sociálka, zaměstnavatel nebo pojišťovna, u které je zaměstnavatel proti tomuto pojištěn? Případně co je třeba doložit které instituci, aby došlo k vyplacení nemocenské. Děkuji Pavlína

ODPOVĚĎ:
Při pracovním úrazu je vyplácena náhrada mzdy (prvních 14 dní) nebo nemocenské a ztráta na výdělku po dobu pracovní neschopnosti. Ztrátu na výdělku vyplácí zaměstnavatel podle § 271m odst. 2 zákoníku práce pravidelně jednou měsíčně, nedohodne-li se se zaměstnancem jinak. Tyto platby pak zaměstnavatel řeší se svou pojišťovnou.
Ztráta na výdělku po dobu pracovní neschopnosti se stanoví jako rozdíl mezi průměrným hrubým výdělkem dosahovaným před vznikem škody a plnou výší náhrady mzdy nebo platu, popřípadě plnou výší nemocenského. Na náhradu za ztrátu na výdělku má zaměstnanec nárok i za první 3 dny pracovní neschopnosti, za něž se nevyplácí náhrada mzdy nebo platu (zjednodušeně řečeno je to rozdíl mezi průměrným výdělkem a nemocenským).
Bude-li zaměstnavatel podmiňovat výplatu ztráty na výdělku doložením výše vyplaceného nemocenského, žádejte, aby vám vyplácel zálohu na ztrátu na výdělku, s tím, že po doložení výše vyplaceného nemocenského zálohu zúčtuje.
Pokud jde o vyplácení nemocenského, je nutné odevzdat zaměstnavateli tzv. neschopenku, kterou pak zaměstnavatel předává OSSZ. Aby byla vyplacena ztráta na výdělku, musí být úraz uznán jako pracovní. Povinnost vyplácet ztrátu na výdělku pak vzniká ze zákona.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Kdo vyplácí náhradu mzdy při pracovním úrazu - sociálka, zaměstnavatel nebo pojišťovna?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.