Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Manžel měl v zaměstnání, tuším, v r. 2009 nebo 2010 (přesně si teď aktuálně nepamatuji) pracovní úraz, kdy byl nucen jít na plastiku zkřížených vazů. Následně marodil cca 8 měsíců (tenkrát proběhlo odškodnění za pracovní úraz). Aktuálně má s kolenem problémy, kdy se pravidelně dostavuje bolestivost.

Bude nucen jít k lékaři, protože ho to již velmi vážně omezuje v běžném životě. Chci se tedy zeptat, zda-li může uplatňovat nějaké trvalé následky či nikoliv. Tenkrát mu lékař zaškrtl v dokladech pro pojišťovnu, ve kterém byla kolonka "TRVALÉ NÁSLEDKY" slovo "NE".

 

ODPOVĚĎ:
Skutečnost, že v době, kdy Váš manžel utrpěl pracovní úraz, nebyly lékařem shledány žádné trvalé následky, samozřejmě neznamená, že by se tyto trvalé následky nemohly projevit později (a to i s několikaletým odstupem).
K tomu, aby mohl Váš manžel uplatnit po svém zaměstnavateli nárok na odčinění trvalých následků (správně by se mělo hovořit o ztížení společenského uplatnění) je zapotřebí, aby bylo prokázáno, že jeho nynější zdravotní obtíže přímo souvisejí s pracovním úrazem, který v minulosti utrpěl.
Bude proto zapotřebí, aby se Váš manžel podrobil lékařskému vyšetření, jehož výstupem bude lékařská zpráva, v jejímž rámci bude lékař konstatovat, že jeho současné zdravotní potíže mají příčinu v pracovním úraze (tzn. že se nejedná například o projev jiného onemocnění, které s úrazem nesouvisí). Získá-li Váš manžel takovou lékařskou zprávu, bude se moci obrátit na svého zaměstnavatele, který by měl začít vše řešit se svou pojišťovnou.  

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.