Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Na základě lékařské zprávy a doporučení jsem zaměstnavatele (státní instituce) požádala o zakoupení ergonomické kancelářské židle. Pracuji zde 23 let intenzivně u PC. Asistentka prodejní společnosti mi doporučila typ židle Adaptic (podle studií jeden ze dvou výrobců, kteří odpovídají deklarovanému účelu), který mi půjčili na týden vyzkoušet.

Židle je skvělá a řeší vše, co můj pohybový aparát potřebuje vzhledem k diagnóze. Cena je cca 20.000 Kč, problém spočívá v tom, že zaměstnavatel mi odpověděl, že si mám vyhledat židli do 10.000 Kč a že mě upozorňuje, že takový nákup není standardní záležitostí (jinými slovy, abych si moc nezvykala a nerozmohlo se to i pro ostatní administrativní pracovníky). Hledala jsem všude možně, ale obdobně funkční židle do 10.000 neexistuje. Na toto jsem písemně upozornila, odpověď ředitelky kanceláře úřadu byla, že tedy nedostanu žádnou, a tak se stalo. Židli jsem si koupila na své náklady, proti tomu zaměstnavatel nic nemá. Otázkou mi však zůstává, zda má či nemá zaměstnavatel povinnost mi židli zakoupit, je-li v lékařské zprávě uvedeno, že je nutné používat při práci na PC ergonomickou židli i adaptivní stůl, stejně jako anatomické lůžko atd... Resp. , zda je možno uplatnit nějakou stížnost, neboť vykonávání práce na židli současné a to i rozbité, může přispět k prac. neschopnosti až částečné invaliditě. Home office lze pouze na 2 dny v týdnu a v officu nemám podmínky. Děkuji předem.

 

ODPOVĚĎ:
Lékařská zpráva by měla být následně posouzena lékařem, který poskytuje u vašeho zaměstnavatele pracovně lékařské služby. Přitom by bylo zjištěno, jaká je pro vás vhodná individualizace pracovní polohy.
Tedy, pokud budete mít k dispozici lékařský posudek, z kterého bude jednoznačně vyplývat zákaz práce na konkrétní židli z důvodu ohrožení vašeho zdraví, je zaměstnavatel povinen se tímto posudkem řídit.
Zaměstnavatel je obecně povinen zaměstnanci vytvořit příznivé pracovní prostředí, a takové podmínky, které nebudou ohrožovat jeho zdraví. Proto je povinen zaměstnanci k výkonu práce poskytnout takové pracovní prostředky (a tou je i židle), které bude vyhovovat posudku poskytovatele pracovně lékařských služeb.
(§ 102 odst. 5 písm. c) zákoníku práce, 2 odst. 1 písm. a) zákona č. 309/2006 Sb. , nařízení vlády č. 361/2007 Sb.)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.