Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Moje žena má spor v práci, neboť chtěla zavedení bezpečnostní přestávky teplotní neb teploty sahají nad 36 stupňů celsia a teplota je větší než venku. Dokonce se pohybuje i nad 40 stupňů. Podle mě je 361/2007 § 4 povinná přestávka 10 minut od 36 stupňů Celsia, ale po požadavku odborů ať vše napraví ženu začali urážet.

Prosím o konkrétní odpověď, kdy je povinen zaměstnavatel dát přestávky pracovníkům v II a III kategorii rizika práce ženy i muži. Kolik jsou meze pro bezpečnostní přestávku? Stačí umožnění sprchování? Kolik dní musí být vedro aby byla přestávka zákonná? Díky.

 

ODPOVĚĎ:
Nařízení vlády č. 361/2007 Sb. rozlišuje dva druhy zátěže zaměstnance – jedna z nich vzniká při překročení horního limitu se jedná o zátěž teplem.
Žádný zvláštní režim není zapotřebí u třídy prací I a IIa. Od třídy IIb (jak je uvedeno v nařízení vlády č. 361/2007 Sb.) v případě, že teplota překročí 36 °C, musí být uplatněn režim střídání práce a bezpečnostní přestávky.
Pokud tedy práce Vaší ženy spadá do třídy IIb a výše a teplota na nevenkovním pracovišti překročí 36 stupňů, musí být poskytovány přestávky v práci.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.