Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji jako letecký mechanik ve 3. rizikové kategorii s rizikem hluku (zajišťuji servis vrtulníků). Při posledním vyšetření lékař konstatoval zhoršení sluchu a od té doby vnímám výrazný progres, který potvrdilo i nové vyšetření. Podle názoru odborného lékaře bych neměl nadále setrvávat na současném pracovišti a řešit věc se zaměstnavatelem.

Ten mi ale odmítl vydat žádanku na mimořádnou prohlídku. Chtěl bych tedy poprosit o radu, co v takovém případě dělat, abych nadále nemusel být vystaven škodlivému vlivu na své zdraví a mohl uplatnit nároky, které by mi vznikly v případě ztráty zdravotní způsobilosti. Děkuji Vám za odpověď a přeji hezký den. Lubomír.

 

ODPOVĚĎ:
Zaměstnavatel nesmí připustit, aby zaměstnanec vykonával práci, ke které není zdravotně způsobilý, a při zařazování zaměstnanců k práci je povinen postupovat podle závěrů lékařských posudků o jejich zdravotní způsobilosti [§ 103 odst. 1 písm. a) zákoníku práce, § 55 odst. 1 písm. b) zákona o specifických zdravotních službách].
Pokud zaměstnanec požádá o provedení pracovnělékařské prohlídky, je zaměstnavatel povinen této žádosti vyhovět a zaměstnance vyslat na mimořádnou prohlídku.
Nebude-li zaměstnavatel žádost zaměstnance akceptovat, je možné obrátit se na místně příslušný inspektorát práce (www.suip.cz).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.