Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem klientem jisté neziskové organizace, která pomáhá lidem v těžkých životních situacích. Začátkem roku 2023 mi pracovník této organizace pomohl najít práci u firmy, která zaměstnává lidi s jistým znevýhodněním. O jistých dotačních okolnostech jsem pochopitelně věděl, nicméně bral jsem to jako vzájemnou ochotu. Nabídnuté místo jsem od 02/2023 na HPP přijal.

Také jsem zjistil, že můj zaměstnavatel je sponzorem dané organizace, avšak bylo mi řečeno, že o žádný střet zájmů se nejedná. Když jsem ani po půl roce neabsolvoval vstupní zdravotní prohlídku a můj obvodní lékař o údajné žádance nic neví, bylo mi pracovníkem řečeno, že obvodní lékař zdravotní prohlídky do zaměstnání nedělá (pouze poskytuje výpisy) a musím počkat na pracovního lékaře, s jehož termínem má přijít zaměstnavatel (pokud lékaře má). Nedávno mi bylo sděleno, že zaměstnavatel je v podstatě také klientem organizace, což ale patrně nemá vliv. Stále je mi opakováno, že je můj zaměstnavatel vstřícný (každý řeší vstupní prohlídky jinak) a já musím projevit více iniciativy. Mohu se zeptat na právní stránku věci a jak je možno dále postupovat? Předem Vám děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Vstupní prohlídka je podle zákona o specifických zdravotních službách povinná. Prohlídka musí být uskutečněna před vznikem pracovněprávního vztahu, tedy před prvním dnem výkonu práce.
Podle § 103 odst. 1 písm. a) zákoníku práce musí zaměstnavatel zajistit, aby zaměstnanec nevykonával zakázané práce a dále ty jejichž náročnost by neodpovídala jeho schopnostem a zdravotní způsobilosti.
Podle ust. § 59 odst. 1 písm. b) zákona o specifických zdravotních službách se uchazeč o zaměstnání považuje za zdravotně nezpůsobilého k výkonu práce, k němuž má být zařazen, pokud se nepodrobí vstupní lékařské prohlídce.
Doporučuji proto vyzvat zaměstnavatele k okamžitému vykonání lékařské prohlídky. V případě, že zaměstnavatel nevyhoví, je možné obrátit se na místně příslušný inspektorát práce (www.suip.cz).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.