Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

U zaměstnavatele jsem zaměstnaná od 1.9.2005. Loni (2018) 23.8.2018 jsem nastoupila na PPM (porodila jsem 1.10.2018), dovolenou z roku 2018 jsem si celou vybrala ještě před nástupem na mateřskou. PPM mi končí 6.3.2019, poté nastoupím na rodičovskou. Vznikne mi nárok na dovolenou nebo alespoň její část za rok 2019? Pokud ano, mohu si ji ještě před nástupem na rodičovskou dovolenou nechat zaměstnavatelem proplatit? Děkuji, Hemrína

ODPOVĚĎ:
Dovolená je v zákoníku práce upravena v ustanovení § 212 odst. 1, podle kterého zaměstnanci, který za nepřetržitého trvání pracovního poměru k témuž zaměstnavateli konal u něho práci alespoň 60 dnů v kalendářním roce, přísluší dovolená za kalendářní rok, popřípadě její poměrná část, jestliže pracovní poměr netrval nepřetržitě po dobu celého kalendářního roku. Za odpracovaný se považuje den, v němž zaměstnanec odpracoval převážnou část své směny; části směn odpracované v různých dnech se nesčítají. Podle ustanovení § 216 odst. 1 zákoníku práce se pro účely dovolené za výkon práce považuje i doba čerpání mateřské dovolené. Je tedy nepochybné, že dobu čerpání mateřské dovolené musí zaměstnavatel „započítat“ mezi odpracované dny a při výpočtu délky dovolené je zohlednit.
Bylo-li tedy odpracováno nejméně 60 dní, náleží zaměstnankyni nárok na dovolenou v plné výši, tj. nejméně na 4 týdny dovolené. Pokud zaměstnankyně požádá o čerpání této dovolené bezprostředně po skončení mateřské dovolené před nástupem na rodičovskou dovolenou, nelze podle ustanovení § 223 odst. 1 zákoníku práce tuto dovolenou krátit z důvodu následného čerpání rodičovské dovolené.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Má nárok na běžnou dovoleno na zotavenou matka na mateřské a rodičovské dovolené?
  • Podmínky získání nároku na dovolenou u matky na mateřské a rodičovské dovolené
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.