Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (3 hlasů)

Pracuji ve školství, na základní škole, jako učitelka bez třídnictví. Protože následující týden probíhají třídnické práce ve třídách, můj zaměstnavatel usoudil, že bych se mohla v práci nudit a nařídil mi 3 dny dovolené (Po, Út, St), na poslední 2 dny školy mám být opět v práci. To samé proběhne první týden v září a před Vánoci.

O letních prázdninách budeme letos (2023) čerpat 38 dní, v lednu máme přidělenou dotaci 40 dní na celý kalendářní rok. Na podzimní a vánoční prázdniny si tak budu muset vzít neplacené volno, což si nemohu jako samoživitelka dovolit. Zajímalo by mne, zda není celá věc smyšlená a není to ze strany zaměstnavatele překážka v práci? Například nyní již celý týden do 18 hodin do večera vyklízím kabinet s pomůckami, který se bude o prázdninách kompletní předělávat, dopoledne učím, takže jindy to dělat nemohu. V tom, abych tuto nebo jinou práci dělala právě v době, kdy nemám přímou pracovní činnost místo nařízené dovolené, mi umožněno nebylo. Pokyn vedené školy byl, abych kabinet vyklízela ve svém volnu odpoledne. Hledala jsem také odpovědi na netu, našla jsem paragraf 208, proto se na Vás obracím o radu, o pomoc. Také by mne zajímalo, jak je to s překážkou v práci z mé strany, pokud mám například návštěvu lékaře, může mi zaměstnavatel nařídit dovolenou?   Má poslední otázka je: Jak by se situace s dovolenou řešila v situaci, kdy k 30. 6. podá učitel výpověď s dvouměsíční výpovědní lhůtou. Učitel si o prázdninách přečerpává dovolenou, tzn. , že pokud by v jiné škole nastupoval od 1.9., nezbyde mu o letošních prázdninách dovolená v původní škole na 12 dní. Jaký by měl být správný postup zaměstnavatele? Má opět právo mu dát neplacené volno nebo je to vnímáno jako překážka v práci na straně zaměstnavatele? Protože v tomto případě přichází učitel opět o nemalé peníze, přitom mu při přechodu na jinou školu zase vznikne nárok na dovolenou, kterou nikdy nemá šanci si vybrat. Děkuji moc za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Zaměstnavatel může zaměstnanci nařídit dovolenou zcela dle své potřeby, pokud dodrží podmínky stanovené zákoníkem práce. Určenou dobu čerpání dovolené je zaměstnavatel povinen písemně oznámit zaměstnanci alespoň 14 dnů předem, pokud se nedohodne se zaměstnancem na kratší době. Takto může nařídit dovolenou i v případě, že by jinak nastaly překážky na jeho straně.
To samé platí i v případě návštěvy lékaře.
Ve veřejném sektoru nemůže být dovolená přečerpána. Ve chvíli, kdy nemá zaměstnanec dostatek dovolené, se mohou se zaměstnavatelem dohodnout na neplaceném volnu (to nelze nařídit), nebo musí zaměstnanec ostatní dny výpovědní doby odpracovat, Pokud zaměstnavatel nemá práci, kterou by mohl zaměstnanci přidělovat, jedná se o překážky na straně zaměstnavatele a zaměstnanci by náležela náhrada platu ve výši 100%.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.