Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V práci jsem podstoupil dechovou zkoušku na alkohol, s pozitivním výsledkem. Dostal jsem okamžitou "výpověď dohodou", ale bez odstupného a jiných výhod (příspěvku na důchodové pojištění apod.). O celé zkoušce ovšem neexistuje jakýkoliv písemný či jiný zápis - ani datum, ani hodnota, ani podpisy svědků, i když byli v dosahu, jen já a šéf.

Myslím si, že v tomto případě je výpověď bezdůvodná, protože v případě soudního sporu by to bylo tvrzení proti tvrzení, bez jakéhokoliv přímého důkazu, z mého pohledu jako by celá věc neproběhla. V době zkoušky jsem v trvalém pracovním poměru na dobu neurčitou, po 8 měsících od začátku smlouvy (tedy po zkušební době), bez jakékoliv jiné, přitěžující události. Nejde mi o finanční náhradu, spíše dohodnout se s majitelem na dalším pokračování pracovního vztahu. Děkuji, Michal.

ODPOVĚĎ:
Z Vašeho popisu vyplývá, že jste nedostal výpověď, ale že pracovní poměr byl ukončen dohodou. Výpověď dohodou není možná, jedná se buď o výpověď (jednostranný právní úkon) nebo o ukončení pracovního poměru dohodou (dvoustranný právní úkon). Nejde o totéž a nelze tyto dva pojmy fakticky zaměňovat.
Pokud jste dohodu o ukončení pracovního poměru se zaměstnavatelem podepsal, potvrdil jste souhlas s ukončením pracovního poměru. V takovém případě, kdy neexistuje výpověď jako jednostranný právní úkon, se nelze domáhat jejího zneplatnění. Pokračování pracovního vztahu by tedy bylo pouze na dohodě mezi Vámi a zaměstnavatelem.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Opilý pracovník, zaměstnanec a výpověď dohodou od zaměstnavatele
  • Práce pod vlivem alkoholu bez formálního zápisu zaměstnavatele o provedené kontrole na pracovišti a výpověď dohodou
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.