Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem dlouhodobě na nemocenské a pracovní smlouva mi koncí 30.4.2019. Dnes (02.05.2019) mi oznámili, že mi davají okamžitou vypověď (nejde tedy o čerpání dovolené). Z minulého roku mi zustalo 5 dní dovolené a neproplatili mi to. Děkuji. Kamila

ODPOVĚĎ:
Podle § 55 odst. 1 zákoníku práce zaměstnavatel může výjimečně pracovní poměr okamžitě zrušit jen tehdy,
a) byl-li zaměstnanec pravomocně odsouzen pro úmyslný trestný čin k nepodmíněnému trestu odnětí svobody na dobu delší než 1 rok, nebo byl-li pravomocně odsouzen pro úmyslný trestný čin spáchaný při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním k nepodmíněnému trestu odnětí svobody na dobu nejméně 6 měsíců,
b) porušil-li zaměstnanec povinnost vyplývající z právních předpisů vztahujících se k jím vykonávané práci zvlášť hrubým způsobem.
Pokud nenastala žádná z uvedených situací, nelze pracovní poměr okamžitě zrušit. Je možné dát pouze výpověď, kterou ale není možné dát v době pracovní neschopnosti. Zároveň by to znamenalo, že poběží výpovědní doba, což s ohledem na to, že se jedná o pracovní poměr na dobu určitou, který tímto měsícem končí, není příliš pravděpodobné.
Domnívám se, že ze strany zaměstnavatele šlo o sdělení, že pracovní poměr na dobu určitou skončí a nebude dále prodlužován.
V takovém případě pracovní poměr skončí uplynutím doby, tedy je dni 30. 4. 2019.
Podle § 222 odst. 2 zákoníku práce zaměstnanci přísluší náhrada mzdy nebo platu za nevyčerpanou dovolenou pouze v případě skončení pracovního poměru.
Náhrada mzdy za nevyčerpanou dovolenou by měla být součástí mzdy za měsíc duben a měla by tedy být vyplacena v květnu 2019.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Důvody pro okamžitou výpověď zaměstnanci z pracovního poměru
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.