Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem aktuálně v dočasné pracovní neschopnosti (DPN) po vážnějším úrazu (nejde o pracovní úraz), odhadovaná doba rekonvalescence jsou dva měsíce. Nyní mi můj přímý nadřízený vysvětlil, že musel řešit moje zastoupení a rozhodl se přijmout místo mě někoho jiného. Řekl mi, že o tom už stejně uvažoval, protože nebyl se mnou spokojen (měl jsem každý měsíc nějaký pozdní příchod a občas udělal nějakou chybu), ale nechce se se mnou rozejít ve zlém.

Očekává, že si nemocenskou prodloužím do konce léta a v září 2023 se přijdu zeptat, jestli by pro mě nebylo místo na jiném oddělení, ale předpokládá, že se takové místo nenajde a já odejdu na základě dohody. Když jsem řekl, že nemůžu ovlivnit, kdy mě lékař uzná práce schopným, a zeptal se, co se stane, když přijdu v srpnu 2023 do práce, reagoval velmi rozhořčeně a řekl, že v takovém případě dostanu tři vytýkací dopisy a výpověď. Má na takové řešení právo, pokud jsem dosud žádný vytýkací dopis nedostal a případné nedostatky jsme řešili jen ústně? Existuje nějaká minimální lhůta, kdy mi musí být doručen vytýkací dopis před vypovězením smlouvy? Jak se takovému jednání ze strany zaměstnavatele můžu bránit? Předem děkuji za odpověď. Maxmilián.

 

ODPOVĚĎ:
Úkolem vytýkacího dopisu je upozornit zaměstnance, že jedná v rozporu s předpisy nebo s nastavenými pravidly apod.
Jedná-li se o soustavné méně závažné porušování povinností, což připadá v úvahu u Vás, musí zaměstnavatel zaslat zaměstnanci nejprve vytýkací dopis v době posledních 6 měsíců před tím, než by měla přijít na řadu výpověď.
Je povinností zaměstnavatele upozornit zaměstnance, že jestli nepřestane nadále porušovat své povinnosti, přichází na řadu možnost výpovědi.
Nelze tedy zaslat vytýkací dopisy například v jednom měsíci.
Proti vytýkacím dopisům se nelze příliš bránit. Je možné jen písemně rozporovat tvrzené skutečnosti a tuto korespondenci pak následně využít při případném soudním sporu o neplatnost skončení pracovního poměru.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.