Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám v zaměstnání podepsanou kvalifikační dohodu na 36 měsíců. V dohodě se píše: "Nesplní-li zaměstnanec svůj závazek k setrvání zaměstnání pouze z části, jeho povinnost k náhradě nákladů se poměrně sníží, a to za každých celých odpracovaných 12 měsíců o 1/3 z celkové částky 300.000 Kč za každých celých odpracovaných 12 měsíců, po kterých trval pracovní poměr zaměstnance od úspěšného ukončení kurzu."

Můj dotaz zní: podle tohoto odstavce to vypadá, že se mi sníží část nákladů až po 12 měsících v zaměstnání. Chtěl bych vědět co by se stalo, pokud bych dal výpověď  např. po roce a půl. Jestli se náklady rozpočítají na jednotlivé dny, nebo jestli se výpověď po tomto roce a půl stále počítá jen jako "celých odpracovaných 12 měsíců" a tím pádem by se mi závazek snížil jen o třetinu. Tzn. při výpovědi po roce a půl, jestli budu platit 200.000 Kč nebo jen polovinu, tj. 150.000 Kč. Děkuji!

ODPOVĚĎ:
Ustanovení § 235 odst. 2 zákoníku práce uvádí, že nesplní-li zaměstnanec svůj závazek z kvalifikační dohody pouze zčásti, povinnost nahradit náklady zvýšení nebo prohloubení kvalifikace se poměrně sníží. Ze strany zaměstnavatel lze uplatnit pouze tu část nákladů, která odpovídá době nesplněného závazku.
Podle mého názoru by se tedy částka určená k náhradě nákladů měla poměrně snižovat za každý odpracovaný měsíc.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Výpočet podílu nákladů u kvalifikační dohody o vzdělání
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.