Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Přikládám krátký dodatek k pracovní smlouvě mé dcery. Pracuje jako zaměstnanec soukromé jazykové školy. Nezdají se mi tam ty sankce a jakási konkurenční doložka. Tedy články 5,7,a 9. Prosím o posouzení, je li to vůbec možné podepsat bez rizika. Děkuji za včasnou odpověď, Lukáš

ODPOVĚĎ:
Dle § 346b zákona č. 262/2006 Sb. , zákoník práce, v platném znění platí: „Zaměstnavatel nesmí zaměstnanci za porušení povinnosti vyplývající mu ze základního pracovněprávního vztahu ukládat peněžní postihy ani je od něho požadovat; to se nevztahuje na škodu, za kterou zaměstnanec odpovídá. “ To platí i pro smluvní pokutu. Jediný možný případ smluvní pokuty je v případě sjednání konkurenční doložky dle § 310 ZP.

V čl. 5 písm. m) a l) je stanoven zákaz vykonávat jakoukoliv jinou výdělečnou činnost stejnou jako je předmět činnosti u zaměstnavatele (tj. výuka). Tento zákaz by byl v souladu s § 304 ZP. Za porušení však není možné sjednat smluvní pokutu, takové ujednání je neplatné, porušení by bylo možné posoudit jako porušení povinností vyplývající z pracovního poměru. Dále je tu stanoven zákaz vykonávat výdělečnou činnost po skončení pracovního poměru a to v délce 3 let. Zákoník práce umožňuje pouze dobu 1 roku a navíc by zaměstnanci měla za tuto dobu případnou peněžitá náhrada. Nic takového tu sjednáno není, tudíž ujednání o konkurenční doložce by bylo neplatné.
V pracovní smlouvě lze ujednat závaze mlčenlivosti, jako sankci za nedodržení však není možné sjednat smluvní pokutu, opět by se jednalo pouze o nedodržení povinností ze strany zaměstnance. Ujednání o smluvní pokutě by bylo neplatné. To platí i v čl. 7, kde je sjednána povinnost mlčenlivosti o obchodním tajemství, sjednání smluvní pokuty není možné a je neplatné.
Článek 9 je vesměs opsaný zákoník práce, až na odst. 5, kde jsou příkladmo uvedená určitá jednání. Lze t takto do pracovní smlouvy uvést, ale v zásadě to nemá žádný význam, neboť pokud by se zaměstnanec takového jednání dopustil, pak zaměstnavatel má povinnost posoudit toto jeho jednání individuálně (tj. okolnosti porušení, osobu zaměstnance, apod.) a pak volit další postup, tedy např. okamžitě zrušit pracovní poměr, není možné tak učinit pouze s odkazem na ustanovení pracovní smlouvy a výčet porušení povinností tam uvedených (např. porušení mlčenlivosti nebude mít vždy za následek okamžité zrušení pracovního poměru, neb se musí posoudit, co bylo vyzrazeno, jakým způsobem, za jakých okolností, atd.).
Obecně vzato je v této pracovní smlouvě množství chyb a nesrovnalostí se zákoníkem práce (čl. 10 odst. 3, odst. 7. Já bych osobně takovou smlouvu podepsat nedoporučila. Uvedené sankce však není možné po zaměstnanci požadovat.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Rizika podepsání konkurenční doložky zaměstnancem jazykové školy
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.