Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Od 2011 jsem pracoval ve firmě jako technik. Po nekolika letech (6-7) jsme se dohodli ústně, ze od 1.1.2017 budu pracovat jako obchodni zastupce. Protože ale mzda OZ vycházela nižší, dohodli jsme se, ze budu mit mzdu jako technik a az dosahnu jako OZ na mzdu vyssi, prejdu na mzdu OZ.   Výsledky jsem mel dobré, plan splnil, i překročil. Nicméně jsem si byl vedom skutecnosti, ze pri daných % provize neni reálné dosahnout na mnou předpokládaný prijem. Pracoval jsem tedy na cca 50-70%, ale s vysledky 115%.

To se ale zaměstnavateli nelíbilo, me zase scházela vetsi motivace - financni ohodnocení adekvátní pracovnímu nasazeni 10 hodin denně. Nekolikrat jsme to řešili ústně, ale bez efektu. Zacal jsem si tedy hledat jinou praci, protoze ani 4 tydny dovolené nebylo motivací.
V unoru jsem si jeden den v ramci pracovni doby vyrazil zalyžovat. Telefon jsem zapomnel v aute, takze jsem cely den nebyl dostupný. Zaměstnavateli jsem rekl, ze jsem zapomněl mobil doma. Zaměstnavateli se to nelíbilo, vytknul mi to telefonicky i mailem a následně jsem druhy den do mailu obdrzel písemnou Výtku - 6.2. (viz příloha). Akceptoval jsem to a nijak na to nereagoval a pracoval tak, abych nedal zaměstnavateli duvod k ukončení pracovního pomeru.
Následně jsem jel na pracovni poradu do sídla firmy (19.2.), kde mi zaměstnavatel sdělil, že tim dnem končím. Ukazal mi výpisy z GPS v aute od 1.1.2019 do 19.2.2019. O tom, ze mam v aute GPS jsem ale nevedel, takže instalace proběhla utajeně. O GPS v autech OZ nevi nikdo z OZ. Řekli mi, že malo pracuju a samozřejmě take viděli, ze jsem byl 5.2. lyžovat.
Služební auta mame i k soukromým účelům, presto pres GPS evidují i nase soukromé cesty, at už tuzemské, tak i zahraniční. Aniž bych dostal příležitost dokázat nápravu (od 6.2.) postavili mne 19.2. pred hotovou vec - bud podepíšu výpověď dohodou k 19.2. nebo dostanu výpověď pro hrubé porušení pracovní kazne, podle paragrafu 55. Byl jsem vystaven dost velkému tlaku, takže jsem podepsal dohodu. Odevzdal jsem mobil, notebook a služební auto a zpět domu jsem jel z Brna do Litomeric vlakem. Firme navic splácím dluh z roku 2017 a obával jsem se, že jej budu muset uhradit bezodkladně. Nicméně mi dali podepsat, že si dluh strhnou z mé lednové i únorové mzdy, tedy, že mi nevyplatí ani doplatek lednové, ani celou únorovou mzdu v březnu. Tedy podepsal jsem, ze jsem prevzal 9000 a obratem je vložil do hlavni firemní pokladny. (viz příloha). Zbytek ze uhradim do konce roku 2019 (viz příloha - uznání dluhu).
A ja bych se rad zeptal.
1) Můze zaměstnavatel pouzit k argumentaci údaje z GPS, kterou dal do osobního služebního vozidla nainstalovat bez vedomi zamestnance a tim monitorovat veskere cesty - jak služební, tak i soukromé?
2) Může zaměstnavatel nahlížet do firemních mailu zaměstnanců bez jejich vedomi a cist obsahy techto emailů?
3) Může dat zaměstnavatel výpověď 10 dnu po výtce na základně pochybení pred Vytkou a ve Vytce uvedeného?
4) Může mi zaměstnavatel "zabavit" celou mzdu k umoření dluhu a nevyplatit mi ani korunu?
5) Mohu se proti shora uvedenému nejak branit - domáhat se nějake finanční náhrady za újmu? ... Pro neplatnost výpovědi, nátlaku, GPS v aute, zadržování casti mzdy. ??
Veškerou dokumentaci zasílám v příloze.   Děkuji, Svatopluk

ODPOVĚĎ:
1) podle § 316 zákoníku práce zaměstnavatel nesmí bez závažného důvodu spočívajícího ve zvláštní povaze činnosti zaměstnavatele narušovat soukromí zaměstnance na pracovištích a ve společných prostorách zaměstnavatele tím, že podrobuje zaměstnance otevřenému nebo skrytému sledování, odposlechu a záznamu jeho telefonických hovorů, kontrole elektronické pošty nebo kontrole listovních zásilek adresovaných zaměstnanci. Jestliže je u zaměstnavatele dán závažný důvod spočívající ve zvláštní povaze činnosti zaměstnavatele, který odůvodňuje zavedení kontrolních mechanismů podle odstavce 2, je zaměstnavatel povinen přímo informovat zaměstnance o rozsahu kontroly a o způsobech jejího provádění.
Aplikováno na Váš dotaz to znamená, že zaměstnavatel může instalovat GPS na služební auto, ale musí informovat zaměstnance. Pokud jde možné využívat auto i soukromým účelům, mělo by být možné GPS vypnout nebo by vůbec neměla být nainstalována.
Argumentovat takto získaným důkazem však některé soudy dovolují. Judikatura není jednotná.

2) Zákaz sledování platí i pro obsah e-mailů, a to bez ohledu na to, zda se jedná o e-mail soukromý nebo pracovní.

3) Výtky by od sebe měly následovat v takovém časovém rozestupu, aby zaměstnanec měl možnost vytčené pochybení napravit. Pokud však došlo k dalšímu, těžšímu provinění, které umožňuje okamžitě ukončit pracovní poměr, není zapotřebí čekat.

4) Pokud by došlo k jednostrannému započtení ze strany zaměstnavatele, nebylo by možné takto "zabavit" celou mzdu. vy jste však podepsal uznání dluhu a dohodu o splacení tomto způsobem. Došlo tedy k oboustranné dohodě a v takovém případě to možné je.

5) S ohledem na to, že jste vždy podepsal dohodu, včetně dohody o ukončení pracovního poměru (nejednalo se o neplatnou výpověď), byla by jakákoli obrana těžká kvůli chybějícím důkazům a pravděpodobně neúspěšná.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Může zaměstnavatel číst dopisy a emaily, pokud je zjevné, že jde o korespondenci osobního charakteru?
  • Může mít zaměstnavatel umístěnou kameru se záznamem na pracovišti a na chodbě v práci bez souhlasu zaměstnance, pracovníka?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.