Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji jako vedoucí provozu a několik měsíců mám podezření, že se ze zaměstnání ztrácejí věci. Každý měsíc kontroluji sklady a vždy mi tam něco chybí. Podřízený, co má sklad na starosti vinu popírá s tím, že to pouze zapomněl odepsat a že to neudělal schválně. Požádala jsem svého zaměstnavatele, zda by mohly být ve skladu, případně v zařízení kamery.

Bohužel mi to zamítl s tím, že na kamery nejsou v současné době peníze a mám si to lépe hlídat. Vůbec mě v tomto nepodpořil a ještě se zastal zaměstnance, že určitě danou věc zapomněl odepsat.
Jelikož ztrácení se opakovalo, nainstalovala jsem na týden svoji vlastní kameru, která snímala pouze přístup ke skladu, tedy plochu 2x2m. Za ten týden se mi potvrdilo to, co jsem si myslel a že na krádeži se podílelo dokonce více zaměstnanců.
Jelikož jsem kameru instaloval bez svolení zaměstnavatele a nevěděli o tom ani zaměstnanci, jak mám dále postupovat? Je nějaká vyjímka, že jsem kameru mohl neoprávněně použít při podezření krádeže? Může mě zaměstnavatel dát za to výpověď, případně můžu zaplatit pokutu? Je to i jeho chyba, že mi nevěřil. Záznam jsem nikde nezveřejnil, nikdo o něm neví, jenom já. Děkuji.

ODPOVĚĎ:
Pokud nahraný materiál použijete jako usvědčující a budete jej předkládat jen v rámci dokazování zaměstnavateli, tak Vás zato nemá právo nijak sankcionovat. Neporušujete tak ničí právo na soukromí. Jelikož je Vám svěřen majetek svého zaměstnavatele a za ten zodpovídáte, je to jediná Vaše možná obrana před postihem svého zaměstnavatele, že si neplníte své pracovní povinnosti.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Správce skladu nainstaloval kameru kvůli krádežím a zachytil zloděje - komu předat nahrávku, materiál?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.