Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem zaměstnán na hlavní pracovní poměr HPP u firmy bez předchozí povinné lékařské prohlídky. Jsem invalidní duchodce a pracuji u firmy jako řidič 4 měsíce. Byl jsem vyslán firmou do zahraničí, kde jsem doručil zboží na danou adresu. Poté mi byl nařízený přejezd za kolegou, který musel odstavit auto v servise, kvuli poruše. Po příjezdu na misto jsem musel mé vozidlo kolegovi odevzdat a místo něj u vozidla zůstat.

Na to kolega odjel. Já zustal ponechán na místě 3 dny, aniž by se cokoli vyřešilo s nepojízdným vozidlem. Třetí den jsem sdělil zaměstnavateli, že by mě měl konečně dostat domu, že už to psychicky nezvládám. Na to mi bylo zděleno at opustím vozidlo i s veškerýma osobníma věcma. Z firmy dále všichni přestali se mnou komunikovat a byl jsem zanechán bez jakékoliv pomoci na místě. Musel jsem být nucen si sehnat odvoz po známých abych se vubec dostal 800 km zpět domů.
Potřeboval bych poradit, jak dále postupovat. Chci podat okamžitou výpověd. Požaduji prohlášení, že mezi firmou a mou osobou nejsou žádné finanční, ani věcné břemena a zápočtový list. Ozvali se mi jen, že prohlášení o finančních a věcných břemenech nepodepíšou.
Mám případně nárok na úhradu nákladů zpět do ČR?
Děkuji za odpověd. Milan

 

ODPOVĚĎ:
Jako řidič jste byl odeslán služební cestu, vznikl Vám tak nárok na vyplacení všech cestovních náhrad, které s tím souvisí.

V tomto případě je možné obrátit se na místně příslušný inspektorát práce, neboť z popisu situace vyplývá, že zaměstnavatel pravděpodobně porušil několik ustanovení zákoníku práce.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.