Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Ráda bych znala váš názor. Absolvovala jsem pracovní pohovor, kde jsem byla vybrána do užšího výběru a následně jako hlavní adept na zaměstnání na pozici Finanční účetní. Panu jednateli jsem se natolik líbila, že mi ještě nabídl zvýšení platu, aby se mi lépe přemýšlelo, zda jim na zaměstnání kývnout. Jsem skoro dva roky po insolvenci, která byla řádně ukončena.

Ještě ten den, kdy jsem dostala nabídku na vyšší plat, jsem jim volala, že jejich nabídku přijímám. Paní personalistka byla najednou do telefonu jiná a sdělila mi, že pan jednatel dnes (18.03.2024) ve firmě nebude a ozvou se mi zítra (19.03.2024) ráno, ale že se pravděpodobně něco děje a neví co. Ráno se mi nikdo neozval, takže jsem paní personalistce psala zprávu co se děje a ona mi nakonec zavolala až odpoledne s tím, že bude problém v tom, že jsem byla v insolvenci a tuto pozici nemohu vykonávat. Zároveň, že se jim přihlásila jiná adeptka, která má lepší kvalifikaci a lepší předpoklady pro vykonávání této funkce. Zároveň se přitom ale podřekla, že bude firma od nynějška vyžadovat po adeptech výpis z rejstříku trestů a zjištění zda nejsou v insolvenci. Tudíž je více než jasné, že mě nepřijali jenom z tohoto důvodu. Inzerát na tuto pozici je stále zveřejněn. Je tento postup v souladu se zákonem nebo to mohu brát jako diskriminaci. Pracuji na pozici skladová účetní tři roky. Svou práci vykonávám zodpovědně a pečlivě. Mrzí mě postup jednatele, že v jednu chvíli o mě neskutečně usiluje a v druhou chvíli řekne paní personalistce, aby mi vzkázala, že mi místo nepřislíbil. Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Zákoník práce upravuje pouze informace o trestněprávní bezúhonnosti a ani ty nejsou zcela vyloučeny, pokud je dán věcný důvod spočívající v povaze práce, která má být vykonávána, a je-li tento požadavek přiměřený.
Kritéria pro výběr zaměstnance stanoví zaměstnavatel, který je omezen právě zákoníkem práce, zákonem o zaměstnanosti a antidiskriminačním zákonem.
Požadavek na výpis rejstříku trestů a informaci o případné insolvenci se u uchazeče na pozici finanční účetní jeví jako přiměřený.
Odpověď na otázku, zda se přece jen nejedná v daném případě o diskriminaci, by však mohl dát pouze soud.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.