Počet stránek ve webu: 43.418

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prosím o radu, jak postupovat, když zaměstnavatel nevyplatil mzdu. Naposledy mi byla vyplacena mzda za měsíc červen 2024 a od té doby nic. Majitel mezi tím přepsal firmu na jiného majitele, který převzal veškeré závazky, ale nekomunikuje. Současná firma má sídlo na oploceném pozemku, kde se nic nenachází. Já jsem v současné době v pracovní neschopnosti a chtěla bych se vyvázat z pracovního poměru, ale nemám s kým.

Zároveň jsme s kolegyní (jsme pouze 2 zaměstnankyně) poslaly návrh na insolvenci zaměstnavatele, z důvodu nevyplacené mzdy za červenec, ale ten nám byl zamítnut s tím, že mzda za červenec je splatná až v říjnu. Jak máme dál postupovat, aby nám byly dlužné peníze vyplaceny? Je možné podat nový insolvenční návrh v říjnu? V tomto případě Vás prosím o pomoc, jak přesně formulovat, aby byl přijat. Případné další informace ráda doplním. Děkuji. Denisa.

 

ODPOVĚĎ:
Mzda za červenec je splatná v srpnu a řešit situaci dle zákoníku práce bylo možné již dne 16. září, tedy nikoli v říjnu.
V tomto případě doporučuji obrátit se na Úřad práce, který pomáhá případy, kdy nebyl mzda vyplacena řešit. ÚP může nejen poskytnout poradenství, ale také může dlužnou mzdu částečně vyplatit a sám podat insolvenční návrh a zaměstnavatele.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.