Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Kam se prosím obrátit a jak se bránit, když v trafice po inventuře, po nás chtějí zaplatit manko za věci, které na dálku naskladnila manažerka bez jakékoli příjemky a údajně přivezla za přítomnosti druhé kolegyně. Tak to alespoň tvrdí manažerka a teď chybí a chce je po mě uhradit.

Mám podezření, že naskladnila špatný počet, ale nechce o tom slyšet a jen tvrdí, že mám hmotnou zodpovědnost, že to musím uhradit. Přitom absolutně nemáme přístup k pohybům ve skladě, to má firma na kase zablokované, takže platit ano a kontrola žádná? Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Dohodu o odpovědnosti za svěřené hodnoty je možné uzavřít pouze ve vztahu k hodnotám, za které se považují hotovost, ceniny, zboží, zásoby materiálu nebo jiné hodnoty, které jsou předmětem obratu nebo oběhu, s nimiž má zaměstnanec možnost osobně disponovat po celou dobu, po kterou mu byly svěřeny.
Možnost hodnotami osobně disponovat je podstatnou podmínkou.
Zaměstnanec se zprostí povinnosti nahradit schodek zcela nebo zčásti, jestliže prokáže, že schodek vznikl zcela nebo zčásti bez jeho zavinění, zejména, že mu bylo zanedbáním povinnosti zaměstnavatele znemožněno se svěřenými hodnotami nakládat.
Jestliže nemáte možnost s hodnotami disponovat po celou dobu, nemáte kontrolu nad skladem, kde jsou věci, za které odpovídáte, pak je odpovědnost minimálně sdílená.
Doporučuji obrátit se na místně příslušný inspektorát práce (www.suip.cz).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.