Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (2 hlasů)

Mám uznanou nemoc z povolání, chci se prosím zeptat jak to bude s vyplácením renty při uznání invalidity na jiné onemocnění. Zda-li mohu zažádat o zkrácení pracovní doby bez snížení doplatku renty. Jestli se bude započítávat do starobního důchodu i invalidní důchod, renta, výdělek v zaměstnání. Děkuji, Jindřich

ODPOVĚĎ:
V případě uznání invalidity na jiné onemocnění a následném snížení pracovního potenciálu pravděpodobně odpovědný zaměstnavatel (který vyplácí rentu) namítne tzv. změnu poměrů. Následovalo by pak prokazování, v jakém rozsahu ovlivňuje Vaše zdraví choroba z povolání a v jakém ona obecná choroba. Podle této úměry by se pak odškodňovalo.
Do doby pojištění potřebné pro přiznání starobního důchodu se počítá jen invalidní důchod třetího stupně. Pokud jde o výši důchodu, výpočet je v případě pobírání invalidního důchodu velmi složitý - invalidní důchod se Vám bude započítávat pouze v případě, že to bude pro Vás výhodnější.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Nemoc z povolání a invalidita na jiné onemocnění - vliv na rentu, vyplácení renty
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.