Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji ve firmě, kde máme půl roční vyrovnávací období. Nyní od 1.1. do 30.6. K 1.3. jsem dala výpověď a začala mi běžet dvouměsíční výpovědní lhůta, takže končím k 30.4. Za tyto čtyři měsíce mám udělaných cca 50 hodin přesčasů. Firma mi nyní ale odmítá zaplatit 25% příplatek za přesčasy, jelikož jsem ukončila PP před koncem vyrovnávacího období, tedy o dva měsíce dříve. Chci se zeptat zda je to tak možné nebo mi firma musí těch 25% z 50 hodin přesčasů i přesto zaplatit. Děkuji, Ivana

ODPOVĚĎ:
Zaměstnavatel má povinnost tyto hodiny proplatit jako přesčasové. Pokud ke dni skončení pracovního poměru zaměstnanec odpracoval v rámci směn větší rozsah pracovní doby, než kolik v průměru činí celková stanovená týdenní pracovní doba připadající na dané kratší období (do ukončení pracovního poměru před koncem vyrovnávacího období), je nutné tuto odpracovanou dobu považovat za práci přesčas, a to i přesto, že fakticky nebyla vykonána nad rámec rozvrhu směn.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Neproplacení přesčasu, práce přesčas zaměstnavatelem - diskriminace, šikana zaměstnance
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.