Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Lze následující mail, který byl odeslán všem zaměstnancům společnosti na jejich pracovní maily v rámci zpravodaje zaměstnavatele, považovat za formu veřejného příslibu dle občanského zákoníku? podotýkám, že zaměstnanců je více jak 2000.

" Vedení společnosti ale vnímá, že současná inflační situace i pracovní zátěž klade na jeho zaměstnance vysoké nároky, a rozhodlo se, že v lednu obdrží zaměstnanci mimořádnou odměnu ve výši pevné částky odpovídající průměrnému 6% navýšení v dané tarifní třídě. Odměna nebude vyplacena pouze těm zaměstnancům, kteří jsou ve výpovědi nebo nastoupili po 31.12.2022." Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Dle znění e-mailu zaměstnavatele, který v dotazu kopírujete, soudím, že se o veřejný příslib nejedná. V této souvislosti připomínám, že veřejný příslib může dle platné právní úpravy nabýt dvou podob, a to buď příslib odměny (§ 2884 a násl. občanského zákoníku), nebo vypsání ceny (§ 2887 a násl. občanského zákoníku).
Příslib odměny je v § 2884 občanského zákoníku definován následovně:
"Příslib odměny za nějaký výkon učiněný vůči osobě blíže neurčené zavazuje přislibujícího tehdy, byl-li příslib veřejně vyhlášen."
Ve Vámi popsaném případě zaměstnavatel nepřislíbil odměnu za nějaký výkon, nýbrž toliko informoval o svém rozhodnutí vyplatit zaměstnancům mimořádnou odměnu (nejedná se tedy o odměnu za nějaký konkrétně požadovaný výkon). Zároveň není patrně naplněna ani podmínka oslovení osoby blíže neurčené, jelikož zaměstnavatel oslovil pouze své zaměstnance, a to interním způsobem.
Vypsání ceny je v § 2887/1 občanského zákoníku definováno následovně:
"Přislibuje-li se odměna vypsáním ceny za výkon co možná nejlepší, je veřejný příslib platný, uvede-li se v něm také doba, po kterou se lze o cenu ucházet."
Ani podmínky této definice nejsou splněny - zaměstnavatel nevypsal žádnou cenu za co možná nejlepší výkon, nestanovil ani dobu, po kterou je možné se o tuto cenu ucházet.
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.