Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem pro jednu společnost zaměstnán na DPČ jako řidič převážející odběry z nemocnice (místo A) do laboratoře (místo B) a měl bych následující dotaz. V případě, že převážím odběry z místa A do místa B ve všední den, mám zaplacenu celou odpracovanou dobu od nástupu do práce do jejího ukončení násobenou smluvenou hodinovou sazbou.

Tzv. prostoj, tedy dobu, kdy čekám na telefonickou výzvu, abych si vyzvedl odběr mám hrazenu plnou hodinovou sazbou. V případě, že mám tuto práci vykonávat přes víkend, tak zaměstnavatel po mě požaduje, abych si vedl evidenci časů z místa A do B, pak bych měl zaznamenat čas přesunu z místa B do A. Za čas, který strávím čekáním na zavolání - tzv. pohotovost dostanu odměnu 10% ze mzdy. Lze tento odlišný způsob odměňování považovat za logický a správný nebo diskriminační? Práce o víkendu trvá déle od 7 hodin do 20 hodin, přičemž počet faktických výjezdů je neznámý - stejně jako v pracovní den. Cesta z A do B a zpět do A trvá jednu hodinu, případně trochu více podle hustoty provozu.   Pak bych měl ještě jeden další dotaz, jak interpretovat ujednání v DPČ, že se zaměstnavatel zavazuje k tomu, abych za týden odpracoval maximálně 20 hodin. Když mi zaměstnavatel za týden nebo za 14 dnů nenabídne ani jednu hodinu práce s odůvodněním, že žádnou zatím nemá, je takovýto postup v souladu se ZP, nebo by měl zaměstnanci za svou překážku v práci vyplatit "nějakou odměnu"? Děkuji za odpověď. Přeji hezký den Dušan.

 

ODPOVĚĎ:
Dělat rozdíl mezi odměňováním práce během pracovního týdne a o víkendu není odůvodněné. Doporučuji požádat zaměstnavatele o vysvětlení a následně případně kontaktovat místně příslušný inspektorát práce.
Pokud pracujete na DPČ, nemá zaměstnavatel povinnost rozvrhovat směny předem a žádné překážky na straně zaměstnavatele nevznikají, Ty se týkají jen pracovního poměru, tedy práce na pracovní smlouvu. V případě DPČ nedojde k rozvržení směn, což je postup, který je zcela v souladu se zákoníkem práce.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.