Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zaměstnavatel zavádí v kategorii variabilní složky mzdy tzv. malus za ztracené zákazníky viz příloha, kterým se snižuje hrubá mzda. Je, prosím, toto legislativně v pořádku? Dle mého názoru se tímto ubírá částka malusu z ostatních složek mzdy (základní mzda, osobní ohodnocení, ostatní variabilní složky), na které má zaměstnanec právo dle příslušných složek mzdy). Děkuji. Jakub.

ODPOVĚĎ:

Ustanovení § 346b odst. 1 zákoníku práce říká, že zaměstnavatel nesmí zaměstnanci za porušení povinnosti vyplývající mu ze základního pracovněprávního vztahu ukládat peněžní postihy ani je od něho požadovat; to se nevztahuje na škodu, za kterou zaměstnanec odpovídá.
Podmínkou sice je "porušení povinnosti vyplývající mu ze základního pracovněprávního vztahu", nicméně takovou povinností je i pracovat řádně. Podle mého názoru lze toto ustanovení vztáhnout na Vámi popisovaný případ a postup zaměstnavatele je v rozporu s právními předpisy. Doporučuji obrátit se na místně příslušný inspektorát práce (www.suip.cz), který vyhodnotí situaci ve všech souvislostech. a:

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.