Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Můj zaměstnavatel vyplácí 2x ročně nenárokový bonus za podmínek viz příloha. Mě se to jeví jako diskriminační, protože já jako rodič malých dětí občas musím zůstat doma na paragrafu (OČR) a to se na OČR doma střídáme. Bohužel nikdo z nás není schopen předvídat nemocnost dětí a firma mě ještě za to trestá. To mi zkrátka připadá diskriminační. Jsou nastavené podmínky vyplacení nenárokového bonusu v souladu se zákonem? Může si to firma dovolit, má na to nárok? Děkuji Leoš.

ODPOVĚĎ:
O podmínkách vyplacení nenárokových složek mzdy/platu rozhoduje zaměstnavatel, také on rozhoduje o tom, jestli podmínky byly splněny. Mezi odborníky nepanuje shoda na tom, zda se jedná o diskriminační jednání v případě stanovení podmínek, jak jsou uvedeny u Vašeho zaměstnavatele, resp. v žádném případě to nelze takto jednoznačně konstatovat. Žádný podobný spor zatím neskončil před soudem, přičemž on jediný by mohl finálně rozhodnout o tom, zda jsou takové podmínky přípustné.
Na Váš dotaz proto nelze jednoznačně odpovědět.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.