Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Od 2006 jsem zaměstnaná jako obchodní referent na HPP bez konkurenční doložky. 10.10.2020 se mi narodil syn a já nyní po 3 letech končím rodičovskou dovolenou. Protože se moje oddělení zrušilo a firma má pokles zakázek, nemůžou mi nabídnout jiné místo. Čeká mě proto výpověď pro nadbytečnost a odstupné. Toto odstupné bych však chtěla vyplatit až v lednu, aby mohl manžel za rok 2023 uplatnit odpočet na manželku.

V práci mi proto nabídli sepsat Žádost o poskytnutí neplaceného volna od 10.10.2023 (odchod) do 6.1.2024 (návrat). Nepřijdu tímto krokem o nárok na odstupné? Navíc se mi podařilo získat novou práci na obdobné pozici na HPP, kde bych měla nastoupit 16.10.2023. Budu zde pracovat na poloviční úvazek, tím pádem nepřekročím limit 68.000 Kč. Můj současný zaměstnavatel byl vždy seriózní, přesto bych chtěla mít jistotu, že nevyužije nějaké právní klíčky, aby mi odstupné v lednu 2024 nevyplatil.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud by návrat z neplaceného volna byl ke dni 6.1., musel by se zaměstnavatel buď vypořádat k během výpovědní doby nebo byste museli uzavřít dohodu o ukončení pracovního poměru z důvodu nadbytečnosti.
Není žádná právní klička, pokud chce zaměstnavatel dát výpověď pro nadbytečnost, aby nebylo vyplaceno odstupné. Doporučuji ale vyjasnit si se zaměstnavatelem, kdy bude dána výpověď a od kdy do kdy poběží výpovědní doba.
Pokud jde o jinou práci u jiného zaměstnavatele, je třeba dodržet limit daný § 304 zákoníku práce, podle něhož platí, že zaměstnanci mohou vedle svého zaměstnání vykonávaného v základním pracovněprávním vztahu vykonávat výdělečnou činnost, která je shodná s předmětem činnosti zaměstnavatele, u něhož jsou zaměstnáni, jen s jeho předchozím písemným souhlasem.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.