Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (2 hlasů)

Dcera nastoupila po VŠ do zaměstnání 1.11.2023, chodila řádně do práce a smlouvu s ní zaměstnavatel uzavřel až od 15.11.2023 s tím, že do 15.11. bude mít odměnu z nějakého grantu. Přišla první výplata a odpracovaná doba od 1.11. do 14.11. v ní nebyla zahrnuta, takže pracovala vlastně zadarmo.

Neměla ani na nájem a na mzdovém oddělení známé pražské nemocnice jí bylo řečeno, že už se s tím nedá nic dělat.   Je nějaká možnost, třeba zpětně od ÚP získat nějakou podporu? A musí se také zeptat, jestli nebude mít tím pádem i výluku v pojištění.

 

ODPOVĚĎ:
Podle § 38 odst. 1 písm. a) zákoníku práce platí, že od vzniku pracovního poměru, který vzniká dnem nástupu do práce, je zaměstnavatel povinen platit zaměstnanci za vykonanou práci mzdu nebo plat. Zaměstnanec se nemůže svého práva vzdát.
Není možné, aby zaměstnanec pracoval pro zaměstnavatele zdarma.
Doporučuji obrátit se na místně příslušný inspektorát práce (www.suip.cz).
Pokud jde o povinné odvody, pokud zaměstnavatel nahlásil Vaši dceru až od 15.11. nepochybně tam vzniknou vyloučené období.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.