Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Po 9 měsících dočasné pracovní neschopnosti DPN (pracovní úraz - tříštivá zlomenina paty, tj. patní kosti dolní končetiny nohy) jsem se vrátila zpět na pozici jeřábnice. Po 1,5 měsíci práce jsem zjistila, že zvládnu jen ranní sedmihodinové směny a nikoliv odpolední služby + soboty (přesčasy), které jsem pravidelně před zraněním dělala 2x v týdnu a tím jsem si navýšila mzdu.

Nyní to zatím nejde. Zůstaly problémy s hybností okolí kotníků. Trvalé následky jsou potvrzené z ortopedie. Mám nárok na nějaký doplatek mzdy? Po dobu než budu schopna pracovat a mít výdělek jako byl před úrazem. Děkuji, Helena

 

ODPOVĚĎ:
Podle § 271b odst. 1 zákoníku práce přísluší zaměstnanci náhrada za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti nebo při uznání invalidity ve výši rozdílu mezi průměrným výdělkem před vznikem škody a výdělkem dosahovaným po pracovním úrazu nebo po zjištění nemoci z povolání s připočtením případného invalidního důchodu pobíraného z téhož důvodu.
Zaměstnavatel by tedy měl dorovnat rozdíl mezi výdělkem po pracovním úrazu a před ním.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Vyplácení renty po pracovním úrazu (tříštivá zlomenina paty nohy, dolní končetiny)
  • Dorovnání mzdy po pracovním úraze
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.