Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji na pozici administrativní podpora/recepce v bance, kde je moje pracovní doba 7.30-17 hodin každý všední den, které nelze zkracovat - kóduji budovu. Ve smlouvě mám stanovenou pracovní dobu 8 hodin denně, což překračuji a proto si vybírám náhradní volna jednou za 14 dní v pátek na kombinované studium na VŠ.

V současné době jsem na začátku 6. měsíce těhotenství, které jsem ihned po 3. měsíci zaměstnavateli oznámila. Bylo mi řečeno, že bude za mě hledána náhrada, abych si mohla zkrátit pracovní dobu.
Do teď na tuto pozici nesehnali náhradu - prý sehnali slečnu až od června 2019. (Termín porodu mám 1.8.) Jedná se o sedavé zaměstnání, kde na recepci - vrátnici - kde musí neustále někdo sedět. Nemůžu svévolně odcházet na WC, jídlo. Musím řešit kdo bude místo mě, když jdu k lékaři a obskakovat náročného šéfa a musím se pořád kolegů z kanceláří doprošovat, aby si sem šli místo mě sednout a honem spěchat.
Nechci dělat denně tak dlouho, protože jsem velmi unavená a poslední dobou mi tvrdne častěji břicho, ale zároveň potřebuji peníze.
Přesunutí na jinou pozici není možné - všechny pozice jsou sedavé a nemám vzdělání na ekonomickou /bankéřskou pozici.
Chci se zeptat, pokud by mi zkrátili pracovní dobu, promítne se to finančně i na peněžité pomoci v mateřství?
Nebo je z pohledu finančních výhodnější jít na nemocenskou/neschopenku? Jsem v práci ráda, ale tak dlouhé sezení mi dělá větší a větší potíže a nerada bych ohrozila miminko.
Když jsem se svěřila kolegovi na pozici HR, bylo mi řečeno, že se mám, že si přesčasy aspoň můžu vybírat jako náhradní volna, že ostatní to nedělají, ale oni nemusí sedět v práci déle než 8 hodin/denně a jejich plat je také několikanásobný oproti mému.
Přímého nadřízeného nemám - pokaždé když jsem chtěla s novým šéfem řešit situaci - tak byl vyhozen a pořád se mi šéf střídal.
V současnosti není žádný, pouze majitel firmy - pan nedotknutelný, který pobývá převážně v zahraničí.
Pracuji zde rok a mám smlouvu na dobu neurčitou s hrubou mzdou 25 000 Kč/měsíc.
Děkuji, Olga

 

ODPOVĚĎ:
Pro výpočet peněžité pomoci v mateřství je základem tzv. denní vyměřovací základ. Zjednodušeně lze říci, že se jedná o průměr hrubých příjmů za posledních dvanáct měsíců rozpočtených na den. V případě dočasné pracovní neschopnosti se jedná o dny, které se do tohoto průměru nezapočítávají. V případě zkrácení pracovní doby a nižšího výdělku, ovlivní tento nižší výdělek denní vyměřovací základ.
Pokud se tedy bude jednat čistě o výpočet peněžité pomoci v mateřství, je výhodnější dočasná pracovní neschopnost (neschopenka, DPČ), než zkrácení úvazku.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Denní vyměřovací základ jako základ pro výpočet peněžité podpory v mateřství PPM
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.