Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji jako terénní pečovatelka u neziskové organizace. Pracovní dobu máme od 06:00 do 20:00 a kdykolik v tomto čase můžu mít osmi hodinovou službu, ale rozpis služeb se dozvím v pátek odpoledne na následující týden. Je tento postup zaměstnavatele správný, když musím být zaměstnavateli k dispozici každý den 13 hodin denně a nevím jaké budu mít služby za 14 dní nebo za měsíc.

Takže si v osobním životě nemůžu nic naplánovat, protože nikdy nevím jakou budu mít pracovní dobu. Musím být prakticky neustále zaměstnavateli k dispozici. Celé pracovní dny. Děkuji, Vitisková.

 

ODPOVĚĎ:
Podle § 84 zákoníku práce je zaměstnavatel povinen vypracovat písemný rozvrh týdenní pracovní doby a seznámit s ním nebo s jeho změnou zaměstnance nejpozději 2 týdny a v případě konta pracovní doby 1 týden před začátkem období, na něž je pracovní doba rozvržena, pokud se nedohodne se zaměstnancem na jiné době seznámení.
Pokud pracujete v rámci konta pracovní doby, je postup zaměstnavatele v pořádku. Pokud nepracujete v rámci konta pracovní doby, měl by zaměstnavatel zaměstnance seznámit s rozvrhem směn minimálně dva týdny předem.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.