Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji v nepřetržitém provozu s nerovnoměrným rozvržením směn. Nově máme dlouhodobý plán směn na celý rok. Studuji nadstavbovou specializaci, kterou mi hradí zaměstnavatel, proplácí i cestovní náhrady, ubytování. Ve škole jsem celý týden, denně 8 hodin. Zaměstnavatel mi ale do výkazu práce počítá jen hodiny, které bych podle dlouhodobého plánu měla měla odpracovat (v plánu mám 2 dvanáctihodinové služby). Je to tak správně?

ODPOVĚĎ:
Studium je překážka v práci na straně zaměstnance. Překážka vzniká pouze ve dny, na které je rozvržena směna, ostatní dny z hlediska právních předpisů studujete "ve svém volném čase". Pokud by se jednalo o zaměstnavatelem nařízené školení, pak by se celé školení považovalo za výkon práce a započítalo se jako odpracovaná doba. Studium však takto posuzované není (nejedná se o zaměstnavatelem nařízené školení k prohlubování kvalifikace).
Zaměstnavatel proto postupuje správně, když Vám jako odpracované započítává pouze dny, na které byly rozvrženy směny.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.