Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dotaz z oblasti Zákoníku práce. Mám hlavní pracovní poměr HPP s nepravidelnou pracovní dobou (100 hod. měsíčně; každý den se odpracuje jiné množství hodin v jiném čase). Příklad dne: 2 hod. dopoledne, 1,5 hod odpoledne, 2 hod večer). Ve výplatní pásce však zaměstnavatel neuvádí jednotlivé odpracované hodiny podle reality, ale prý "převádí" pracovní dobu na klasické HPP, tedy práce 8 hod. v 5 prac. dnech.

Přestože jsem tedy pracoval např. 30 dní v měsíci a dosáhl nepravidelnou prací 100 hod. stanovených smlouvou, na výplatní pásce je uváděno např. 22 prac. dní a odpracovaných 176 hod. (22x8). Výplata (prý) sedí, ale údaje se liší. Prý je to kvůli tomu, že jinak by se nemohlo jednat o HPP, a že prý to tedy nelze uvádět jinak. Je tohle zákonné jednání? Je HPP definován počtem odpracovaných hodin a režimem práce, popř. jak? Je pravda, že pracovní doba HPP se nedá aplikovat na tento režim, ve kterém pracuji? Díky za opověď.

 

ODPOVĚĎ:
HPP není definován počtem odpracovaných hodin ani způsobem rozvržení práce. Evidence práce musí být vedena podle reálně odpracovaných hodin a takto také proplacena, i například s ohledem na přesčasovou práci nebo další práci, za kterou náleží příplatky.
Doporučuji kontaktovat místně příslušný inspektorát prozatím kvůli konzultaci, při které budou posouzeny konkrétní dokumenty.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.