Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Ředitelka školy nařídila povinnou účast pedagogů na školení v trvání 8:00-16:30 (studentům dala ředitelské volno), umožnila obědovou pauzu, ale zakázala opustit v této době školu (nemáme jídelnu a bufet byl zavřen). Nařídila vzít si s sebou krabičku s obědem. Má na to právo?

ODPOVĚĎ:
Z rozhodování soudů vyplývá, že povinnosti zaměstnance vyplývající z jeho závislého vztahu nadřízenosti a podřízenosti je zaměstnavatel oprávněn vyžadovat pouze v rámci pracovní doby. Mimo pracovní dobu, jíž se rozumí doba, v níž je zaměstnanec povinen vykonávat pro zaměstnavatele práci, a doba, v níž je zaměstnanec na pracovišti připraven k výkonu práce podle pokynů zaměstnavatele [§ 78 odst. 1 písm. a) zákoníku práce], zaměstnavatel takovou dispoziční pravomoc vůči zaměstnanci nemá.
V době přestávky v práci na jídlo a oddech dochází k suspenzi pracovního závazku a přerušení výkonu práce, neboť zaměstnanec je povinen vykonávat práci pouze v pracovní době. Jelikož se tato přestávka nezapočítává do pracovní doby, jde o dobu odpočinku, která je ve své podstatě poskytnutím osobního volna zaměstnanci.
I Ústavní soud ve svém stanovisku poznamenal, že zaměstnavatel musí být v souvislosti s poskytováním přestávky v práci „srozuměn s tím, že zaměstnanec čerpající takovou přestávku nejen že nepracuje, ale není ani povinen trávit dobu přestávky na místě výkonu své práce“.
Nemá-li zaměstnanec možnost si v objektu zaměstnavatele ani opatřit jídlo, nelze mu bránit v opuštění areálu.


Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Zákaz opuštění budovy pracoviště o obědové pauze nadřízeným - může to udělat?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.