Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Mám u zaměstnavatele pružnou pracovní dobu, základní doba je stanovena 8-13 hod, kdy musím být v práci. Byla jsem s dcerou u lékaře mimo okres a vykázala jsem si překážku v práci - náhrada mzdy - lékař 8-13 hod, podle základní doby. V práci jsem ten den nebyla. Zaměstnavatel - mzdová účetní mi však docházku opravila a vykázala jen 8 -12:30 s tím, že mi musí odečíst přestávku.

Já jsem s tím nesouhlasila a docházku jsem odmítla podepsat. V práci jsem ten den vůbec nebyla a podle mne nemá nárok mi odečíst přestávku ze základní doby. Žádala jsem o doložení, dle čeho mi zkrátila náhradu mzdy. Nic mi nebylo předloženo a mzdová si mele svou, že kdybych byla v práci, tak mi musí odečíst přestávku. I když to nemá ničím podloženo docházku mi změnila. Mohu se nějak bránit? Řešila jsem to s vedoucím, ale nic neudělal. Děkuji za právní názor. Klára.

 

ODPOVĚĎ:
Důležité je, zda je přestávka na jídlo a oddech pevně stanovena vnitřním předpisem zaměstnavatele. Pokud tomu tak je, pak byla odečtena správně. Pokud si o době, kdy je přestávka čerpána, rozhoduje sám zaměstnanec, pak by z pevné části být odečtena neměla.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.