Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám plný úvazek v sociálních službách, kdy je pracovní doba rozvržena na krátký a dlouhý týden, pracuji od 8-20h. Průběžně máme cca 1x za měsíc porady (cca na 1,5h) a supervize 1x za dva měsíce 1h, dále pak povinné vzdělávání 24h za rok. V rámci práce nám byl v lednu 2023 dán plán směn na celý rok 2023, kde jsou v každém měsíci pracovní fondy hodin.

V rámci dní, kdy je svátek a jsem v práci mám možnost si vzít místo proplacení svátku, náhradní volno. V práci jsem nechyběla (až na 5-ti denní nemocenskou v březnu). 1x jsem si brala volno za svátek (velikonoce) + 5 dní dovolené. Nyní za námi přišel zaměstnavatel, že si musím do konce června nadělat - 35 hodin. Zajímalo by mne, zda-li je možné, aby mi bez odůvodnění a jakéhokoliv opodstatnění mohl zaměstnavatel nařídit nadělat mínusové hodiny ačkoliv mám jasně rozvrženou pracovní dobu od začátku roku a vždy jsem byla v práci přítomna (po dotazu, kde se vzali mínusové hodiny, mi bylo řečeno, "protože jsem si vybrala náhradní volno za svátek a nevycházejí hodiny ve fondu" což mi přijde neopodstatněné, když na začátku roku byl fond již rozvržen a vychází v něm do konce června pouze +6h). Děkuji s pozdravem Lenka.

 

ODPOVĚĎ:
Podle zákoníku práce se za dobu čerpání náhradního volna se plat nekrátí. Je tomu tak proto, že doba náhradního volna za práci ve svátek se považuje za výkon práce a tato doba se započítává do fondu pracovní doby, není možné požadovat její napracování.
To platí také pro dobu dovolené.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.