Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Obracím se na Vás s dotazem, jak nahlíží zákon na situaci, kdy jsme v pracovním poměru pro firmu ABC AG od 08/2015 (ostatní kolegové mnohem déle) - výkon práce pro firmu byl uskutečňován přes českou firmu XYZ, s. r. o. až do 08/2017, kdy nám byly předloženy nové smlouvy pod firmou ABC spol. s. r. o. , tj. od 1.9.2017 jsme zaměstnanci této nové firmy.

Fakticky se však jedná o navazující pracovní poměr, neboť pracujeme stále ve stejném systému, máme stejné e-mailové adresy, telefonní čísla, kancelář, vykonáváme stále stejnou činnost pro stejný subjekt - firmu ABC AG. Nyní nám byl zaměstnavatelem oznámen přesun kanceláře do hlavního města a zrušení pracovního poměru k 31.8.2017. Dle zákona nám tedy náleží pouze jednoměsíční odstupné, máme možnost se nějak bránit proti tomuto účelovému jednání zaměstnavatele, které nás poškozuje? Předem děkuji za Vás čas a odpověď. S pozdravem, Lenka.

ODPOVĚĎ:
Pokud je firma ABC AG agenturou, pak omezení o opakovaném uzavírání smlouvy na dobu určitou pro tyto případy neplatí. Obecně lze pracovní smlouvu na dobu určitou uzavřít mezi týmiž subjekty (tedy pokud jsou subjekty pokaždé různé, pak lze smlouvu uzavírat jakkoliv dlouho) maximálně na 3 roky a opakována může být maximálně dvakrát (tj. pokud je doba méně než 3 roky, i tak platí maximálně dvakrát, tj. např. doba 1 rok x 3 je celkem 3 roky při opakovaném uzavírání či prodlužování původní smlouvy).
Jestliže by se jednalo o tentýž subjekt, který pouze změnil název, pak by zřejmě bylo možné konstatovat, že se jedná o smlouvu s týmž subjektem – bylo by však možné očekávat nesouhlas zaměstnavatele; pak by bylo nutné uplatnit takové tvrzení soudně (resp. trvat na vyšším nároku z důvodu delší doby zaměstnání – pokud byla naplněna, což z Vašeho popisu bohužel nelze zjistit). Pokud tedy máte za to, že by Vám mělo z důvodů výše uvedených náležet větší odstupné, resp. za delší dobu, protože ve skutečnosti se jednalo o více opakování doby určité u téhož subjektu, pak toto neprodleně sdělte zaměstnavateli. Jestliže Vašemu požadavku nevyhoví, můžete svůj nárok uplatnit soudně.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Změna názvu zaměstnavatele - jde fakticky o nového zaměstnavatele, který jen převzal povinnosti a práva?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.