Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Dostal jsem výpověď dle par. 52 e a chci uplatnit výpověď dle par. 52 pís d části - předcházení nemoci z povolání. Co musím splňovat?

ODPOVĚĎ:
V první řadě musí být splněny následující podmínky:
1) Choroba musí být uvedena v seznamu nemocí z povolání, případně musí být možné ji do některé z položek seznamu zařadit.
2) Musí být ověřeno a potvrzeno, že posuzovaná osoba vykonávala práci za podmínek, které odpovídají vzniku nemoci z povolání dle seznamu nemocí z povolání.
3) Posuzovaná osoba musí mít příslušnou diagnózu a stav onemocnění musí dosahovat požadovaného stupně závažnosti, je-li v seznamu nemocí z povolání definována.
Dále musíte mít pracovnělékařský posudek, který nemoc z povolání potvrdí. Zdravotní stav osoby v souvislosti s nemocí z povolání (ohrožením nemocí z povolání) zjišťují a posuzují poskytovatelé pracovnělékařských služeb.
Poskytovatel v oboru pracovního lékařství mající povolení k uznávání nemocí z povolání uznává nemoc z povolání na základě těchto skutečností:
a) Zdravotní stav posuzované osoby - zjištění zdravotního stavu poskytovatelem pracovnělékařských služeb; včetně zjištění zdravotního stavu před vznikem onemocnění a výsledků jím vyžádaných odborných vyšetření a jeho stanoviska,
b) Další odborná vyšetření - výsledků dalších odborných vyšetření – pokud je to důvodné, vyžádaných nebo provedených poskytovatelem PLS majícím povolení,
c) Ověření podmínek vzniku.
Pokud pracovnělékařský posudek potvrdí nemoc z povolání, je nutné nároky uplatnit u zaměstnavatele. Pokud zaměstnavatel nemoc z povolání neuzná, není možné nároky získat jinou cestou než soudní.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.