Počet stránek ve webu: 43.378

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem zaměstnaná jako učitelka střední škole, na úvazek 0,71. Jeden týden chodím do práce dva dny, jeden týden tři dny. První dva roky jsem měla smlouvu na dobu určitou. 3.11.2023 se mnou uzavřel zaměstnavatel smlouvu na neurčito. Během tří let mě několikrát zvýšili úvazek s mým souhlasem. Letos (2024) mě informovali, že od nového školního roku musím vzít celý úvazek a pokud ne, nahradí mě někým jiným.

Nesouhlasím s plným úvazkem. Od září 2024 jsem si našla nové místo v jiné škole a vedení mě nabízí ukončení pracovního poměru dohodou. Informovali mě také o tom, že mně nevyjde dovolená do konce srpna 2024, abych plynule přešla do nového zaměstnání. Dovolenou mám prý jen do 23.7.2024, tzn. budu muset na měsíc na ÚP. Ráda bych se zeptala, jak mám postupovat dál. Přijmout dohodu o ukončení pracovního poměru nebo dát výpověď? Dostanu podporu na ÚP? Nemám nárok na odstupné, ani na víc dovolené na prázdniny? Děkuji za zodpovězení dotazu.

 

ODPOVĚĎ:
V tomto případě bude nejlepší postup záviset na Vašich prioritách. Lze dát například výpověď z Vaší strany v průběhu června, pracovní poměr by tak skončil 31.8.
V případě, že nebudete mít dostatek dovolené do tohoto data a budete připravena k práci (tzn. budete ochotná pracovat a informujete o zaměstnavatele), ten by Vám měl přidělovat práci. Pokud tak neučiní, vzniknou překážky na jeho straně a Vám bude náležet náhrada platu.
I při ukončení pracovního poměru Vám bude přiznána podpora v nezaměstnanosti, která ale bude pravděpodobně snížená.
Při dohodě pravděpodobně odstupné náležet nebude (závisí na to, jestli bude v dohodě uvedený důvod, popřípadě jaký), stejně tak jako při výpovědi z Vaší strany. Nevznikne ani nárok na delší dovolenou.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.