Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Když se vracím z mateřské tak, jak jsem se domluvila se zaměstnavatelem (z finančních důvodů jsem chtěla nastoupit dříve, ale on trval na termínu, který jsme si před tím domluvili) a teď mi nabízí jinou pracovní pozici s nižším výdělkem, musím ji příjmout nebo mám nárok na odstupné. Děkuji. Johana

ODPOVĚĎ:
Pokud se vrací z mateřské dovolené, musí Vás zaměstnavatel zařadit na stejnou pozici, jakou jste zastávala před odchodem na mateřskou dovolenou. Pokud se vracíte z rodičovské dovolené, je zaměstnavatel povinen přidělovat Vám práci v souladu s Vaší pracovní smlouvou. Pokud tedy nově nabízená pracovní pozice odpovídá druhu práce, jak je vymezen v pracovní smlouvě, musíte buď místo přijmout nebo sama ukončit pracovní poměr. Nárok na odstupné v takovém případě nevznikne.
Pokud nabízená pozice neodpovídá druhu práce uvedenému v pracovní smlouvě, můžete odmítnout. Nebude-li mít zaměstnavatel dopovídající práci, stanete se tzv. nadbytečnou a vznikne nárok na odstupné.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Odstupné při odmítnutí práce za nižší plat, mzdu po mateřské dovolené
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.